.

Гр@мотни: Какво е "порно за отмъщение" и защо е популярно сред тийнейджърите?

Гост в студиото е Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен интернет

Все по-често взаимоотношенията между хората се случват във виртуалното пространство - в това число са и запознанството, флиртът и интимните разговори. Тази тенденция крие немалко опасности, а една от тях е свързана с явлението "секстинг" - размяна на снимки и клипчета със сексуално съдържание.

Георги Апостолов, координатор в Национален център за безопасен интернет:

През 2010 г. 4% от децата между 9 и 17 години признават, че са публикували снимки със сексуално съдържание. През 2016 г. този процент е 24!

Facebook е място за воайорство и ексхибиционизъм. Тийнейджърите постоянно търсят одобрение, като в същото време нямат реална представа за себе си. Нещото, в което са сигурни, че им принадлежи – това е тялото. Това ги подтиква да се изразят по този начин.

Цялата информационна среда се сексуализира. Няма да ви спестя, че и телевизиите са виновни.

Експертите препоръчват да се замислим дали баба ни би одобрила дадено съдържание, но този съвет не действа.

Слава богу, в България самоубийство не сме имали, но едно семейство се премести да живее в друг град заради изтекла гола снимка на дъщерята.

Много педагози реагират по неправилен начин. Започват работа с жертвата – разпити, защо си го направила и т.н. А трябва да се говори с този, който е разпространил снимките.

Теоретично разпространението на детски голи снимки е наказуемо, но каква е ползата да вкараме 15-годишно момче в затвора?

Когато даваме на детето първото дигитално устройство, трябва да му обясним, че не всички части от тялото са за снимане.

Ако до 11-12-годишна възраст родителят не е сигурен, че детето няма да изпрати голи снимки, какъвто и контрол да се оказва, няма спасение.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg