.

„Гр@мотни“: “Правото да бъдем забравени“ и как можем да изчистим имиджа си онлайн?

И защо един испанец осъди "Google"?

През 1998 г. лични данни на испанеца Марио Костеха Гонсалес са публикувани в два броя на вестник "Ла Вангардиа", чиито архиви по-късно са качени в интернет. Става дума за обява за продажба на къщата му на търг заради дългове към държавата на Гонсалес. 16 години по-късно мъжът вече е изплатил дълговете си и не желае тази информация да се показва в търсачката при изписване на трите му имена в Google.

Тогава той иска две неща – да се разпореди на вестника да премахне посочените страници или да измени съдържанието им така, че името му да не излиза като резултат в тях, както и при търсене в Google те да не се появяват. Мотивът му е, че присъствието на името му в подобни публикации вече е невярно, след като той е изпълнил задълженията си към държавата.

На 13 май 2014 г. съдът на Европейския съюз взима решение, че Марио Гонсалес има правото да бъде забравен и се съгласява с испанската агенция за защита на данните, че Google трябва да изтрият връзките към г-н Гонсалес.

По темата в студиото гостува адвокат Жулиета Мандаджиева, която сподели:

Първо трябва да уточним кои данни са лични. Това е всяка информация, която може да бъде свързана с вас по начин, че аз да разбера кои сте вие. Например моето име е рядко срещано и ако знаете къде работя, можете да ме идентифицирате. Но ако се казвам Иван Петров, това няма да е толкова лесно.

След месец май понятието за лични данни ще се разшири.

Винаги ще се търси баланс. От една страна е правото на обществото да знае, а от другата – неприкосновеност в личния живот и защита на личните данни. За политиците натежава правото на обществото да знае.

Google има много ясна процедура, защото те са пионери в правото да бъдеш „забравен“. Съобщават и колко процента от молбите се уважават. Засега са около 50%.

Понякога данните не могат да се изтрият. Например банките са длъжни да пазят информацията за вас поне пет години след като сте престанали да бъдете техен клиент.