Истории за здраве: Дорина Ташева споделя как е открила баланса между храненето и спорта

Тя приготвя единствено здравословна храна

Истории за здраве: Дорина Ташева споделя как е открила баланса между храненето и спорта

Реклама

Освен че е дипломиран психотерапевт и рейки мастер, Дорина Ташева е и изкусен кулинар, открил алхимията на храната. Държи да приготвя единствено здравословна храна, изучава действието на подправките и билките, за да може да ги съчетава прецизно.

Има няколко момента в живота ми, които оказват влияние върху настоящето. Първият беше в ученическите ми години – загубата на моя дядо, който си замина по неестествен път. Беше много болезнен момент и така започнаха да се зараждат различни въпроси за живота… за живота след смъртта. Кое е правилно? Кое е здравословно? Кой е пътят? И така започна моето приключение към мен самата.

Следващият тежък момент беше разводът ми. Това е момент, в който човек неминуемо се променя. Загубих доста близки хора – половината ми семейство реално. Всяка една загуба е оказвала голямо влияние върху начина ми на мислене, върху… себеусещането ми, върху приемането на света и върху това кое всъщност е ценното.

Последната ми загуба беше най-тежка… Урокът беше най-ценен. Ние пилеем голяма част от времето си в ненужни и неважни неща. А всъщност животът е, за да бъдем добри, да бъдем с хората, които обичаме, и да даваме.

Смисълът е в това – какво даваме и каква е дирята, която можем да оставим след себе си.

Благодарна съм на всеки един урок, защото ми е дал много – всяка една трудност в живота ми реално ме е обогатила и ме е научила на много. И винаги съм казвала, че животът ми е дал повече, отколкото ми е взел.

Всяко едно сътресение в живота се отразява на здравословното ни състояние. Моите загуби в живота доведоха до хормонални проблеми, до други леки и не толкова леки смущения във физическото ниво, но това беше ценен урок и път към алтернативната медицина, към холистичната медицина, която всъщност не е алтернативна – тя съществува много преди традиционната.

Здравословните проблеми на Дорина се задълбочават в периода след раждането на дъщеря й. Тя изпада в тежка депресия, развива страхова невроза. Тези състояния задълбочават хормоналните й проблеми, появяват се стомашни и кожни заболявания, алергии.

Депресията и страха започнах да изкоренявам от себе си с различни видове психологически терапии, които са важна част от този път, но също така бяха съпроводени с различни видове билки, хомеопатия и Шуслерови соли.

Човек не е само тяло, не е само ум, не е само душа, не е само психика и съответно е нужно да обърне внимание на всяка една част от себе си.

Най-важното нещо, което човек трябва да знае за алтернативната медицина, е да има търпение. Тъй като при билките, при хомеопатията и всички тези природни средства за лечение е нужно време. Да подействат, да дадат резултат.

Това всичко бе и началото на промяната на моя хранителен режим. Неправилното хранене, задържането на много токсини и вредни вещества в тялото ни оказва огромно влияние на нашата психика и не само.

Започнах да се движа, започнах различни видове физически активности. Всичко това малко по малко почна да дава отражение на живота ми. Променях се външно – променях се и вътрешно.

Бащата на медицината е казал, че храната е лекарство, че всички проблеми започват от стомаха и всеки наш избор определя здравето ни. Не може да ядем храна, която е бедна на нутриенти, която е пълна с химични субстанции, която няма нищо градивно за нашите клетки и да очакваме да бъдем здрави.

Много често лошият начин на хранене води до лоши емоции. Гневните хора много често са интоксикирани, те не са лоши. Просто не знаят как да се справят с емоциите, които имат.

Храната за мен е семейство, любов, живот… добруване. Храната променя.

Когато започнах да уча психология, разбрах как храненето и дългия период на глад или недоимък на физическо и на емоционално ниво се отразява в живота ни и може да се трансформира в много и различни крайности, които не са полезни за нас и за нашето здраве.

Когато човек дълго време е бил лишаван от храна, без значение дали тя е физическа или емоционална, той развива сериозни липси в себе си.

За един човек липсата може да бъде много градивна, много поучителна и той може да се отдаде на добри каузи. За друг може да бъде абсолютно деструктивна.

Стомахът е център на нашите емоции и когато не успяваме да ги изразим по правилен начин, те се стаяват там.

Негативните емоции подкиселяват организма ни. Това може да бъде променено и балансирано чрез използване на Шуслерови соли, най-вече №9.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg