.

Как да преборим алергиите още на закуска?

Графиня Волфскийл с рецепта за старт на деня

Днес ще приготвим заедно с главен готвач Дорина една прекрасна безглутенова каша, много подходяща за хора, които страдат от алергии. Разбира се, тази каша става и за цялото семейство – за децата, за съпруга, който бърза за работа. Тя е един добър старт за деня, защото засища и затопля храносмилателната система. Така до обяд възрастните и децата няма да огладнеят, нито пък да изпитат желание да похапнат нещо сладко.

Ще работим с киноа, но всеки може да я направи с просо или ориз, ако така му харесва повече. Вместо кокосово мляко може да сложим вода. Днес ние приготвяме кашата според нашите предпочитания. Вместо сушени плодове може да се добавят пресни според сезона и според това какво зрее в момента в съответния регион. Дори плодовете да са вече посмачкани, ако се нарежат на ситно или смелят в блендера, ще допълнят вкуса.

Подслаждането може да стане и с мед, може да сложим и ядки. Ето един ценен съвет за тези, които страдат от невродермит или имат суха лигавица и алергия. Сложете в кашата масло от вечерна иглика или друго масло от семена.

Рецептата, която приготвяме днес, съдържа просо, амарант, ориз, които са все безглутенови продукти. Това е основата на кашата. Ако използваме обикновена вода, вземаме 400 милилитра. Ние в момента слагаме кокосово мляко за допълнителен аромат. Това е основната рецепта, но всяко семейство може да използва продукти според предпочитанията си.

Например в понеделник може да е ориз, във вторник амарант, а в сряда – просо. От една страна може да редуваме безглутенови зърнени култури, а от друга – да играем с вкусовете. Кашата може да е солена или сладка, да добавяме различни плодове - сушени или пресни, или подсладители като например мед. Така тази проста рецепта може да бъде различна всяка сутрин. Чудесна възможност за здравословен старт на деня за цялото семейство.

Проблемът с глутена е следният. Тестените изделия, хлябът, макароните... се правят от пшеница, която през последните 35 г. е била многократно генно модифицирана и съдържа повече от протеина глутен, който придава онази лепкавост и еластичност на тестото. Създавани са все по-нови хибридни сортове, които правят пшеницата устойчива срещу вредителите и удобна за индустриално производство. Но когато тя е хибридизирана по този начин, се променя и нейната белтъчна структура, особено тази на глутена. Така пшеницата става трудна за смилане и разграждане от бактериите в нашите черва. Предизвиква възпаления в червата и създава предпоставка за алергична реакция.

Добре е, когато още сутринта подготвим стомаха си така, че да не започваме деня със стрес, а да го подготвим за всичко друго, което ще изядем през деня.