Как да преборим алергиите още на закуска?

Графиня Волфскийл с рецепта за старт на деня

Как да преборим алергиите още на закуска?

Реклама

Днес ще приготвим заедно с главен готвач Дорина една прекрасна безглутенова каша, много подходяща за хора, които страдат от алергии. Разбира се, тази каша става и за цялото семейство – за децата, за съпруга, който бърза за работа. Тя е един добър старт за деня, защото засища и затопля храносмилателната система. Така до обяд възрастните и децата няма да огладнеят, нито пък да изпитат желание да похапнат нещо сладко.

Ще работим с киноа, но всеки може да я направи с просо или ориз, ако така му харесва повече. Вместо кокосово мляко може да сложим вода. Днес ние приготвяме кашата според нашите предпочитания. Вместо сушени плодове може да се добавят пресни според сезона и според това какво зрее в момента в съответния регион. Дори плодовете да са вече посмачкани, ако се нарежат на ситно или смелят в блендера, ще допълнят вкуса.

Подслаждането може да стане и с мед, може да сложим и ядки. Ето един ценен съвет за тези, които страдат от невродермит или имат суха лигавица и алергия. Сложете в кашата масло от вечерна иглика или друго масло от семена.

Рецептата, която приготвяме днес, съдържа просо, амарант, ориз, които са все безглутенови продукти. Това е основата на кашата. Ако използваме обикновена вода, вземаме 400 милилитра. Ние в момента слагаме кокосово мляко за допълнителен аромат. Това е основната рецепта, но всяко семейство може да използва продукти според предпочитанията си.

Например в понеделник може да е ориз, във вторник амарант, а в сряда – просо. От една страна може да редуваме безглутенови зърнени култури, а от друга – да играем с вкусовете. Кашата може да е солена или сладка, да добавяме различни плодове - сушени или пресни, или подсладители като например мед. Така тази проста рецепта може да бъде различна всяка сутрин. Чудесна възможност за здравословен старт на деня за цялото семейство.

Проблемът с глутена е следният. Тестените изделия, хлябът, макароните... се правят от пшеница, която през последните 35 г. е била многократно генно модифицирана и съдържа повече от протеина глутен, който придава онази лепкавост и еластичност на тестото. Създавани са все по-нови хибридни сортове, които правят пшеницата устойчива срещу вредителите и удобна за индустриално производство. Но когато тя е хибридизирана по този начин, се променя и нейната белтъчна структура, особено тази на глутена. Така пшеницата става трудна за смилане и разграждане от бактериите в нашите черва. Предизвиква възпаления в червата и създава предпоставка за алергична реакция.

Добре е, когато още сутринта подготвим стомаха си така, че да не започваме деня със стрес, а да го подготвим за всичко друго, което ще изядем през деня.

Нашата каша има това предимство, че тя е безглутенова. А и в нея се съдържат слузни субстанции, които създават в стомаха и червата допълнителен предпазен слой, който подсилва естествената защита в чревната стена.

Проблемът на глутена е, че при някои хора той става причина те да проявят свръхреакция към различни външни фактори, които са подобни по белтъчно съдържание. Например, когато вдишваме полени или ядем различни други храни. Препоръчвам тази каша особено ако човек страда от алергичен бронхит или пък получава разстройство при консумация на храни с глутен. Тя създава защитен слой в стомашно-чревната лигавица. Ако добавим и някои от ценните масла, още повече намаляваме риска организмът да реагира с алергия.

Киноата е полезна не само при алергии, но и при различни непоносимости, включително при синдрома на раздразненото черво. Не говорим само за алергии, тя винаги е подходяща при проблеми с храносмилането. Ценна е заради състава си – има минерали, но и витамини от групата В, аминокиселини, много растителни протеини.

Полезна е при Синдром на дразнимото черво, може да се използва и при невродермит. Жени, които са били оперирани от рак на гърдата, също е добре да започват деня си с такава каша. Тя ще им даде още от сутринта нужните сили и устойчивост на имунната система. За жените след операция от рак на гърдата, кашата помага да не се стига до рецидив.

Тук ще кажа, че готвач Дорина се справи блестящо с приготвянето на кашата, защото една каша не бива да е много гъста, плътна. Тогава децата няма да я харесат. Тази, която е пред нас, е с перфектна консистенция.

Кокосовото масло съдържа ценни масла, които са важни и при алергия, затова е уместно, ако добавяме от него в кашата. Това масло чудесно допълва Шуслеровата терапия срещу алергия, която включва сол № 2, № 3 и № 8, също и Шуслеровите мехлеми №3 и №8. Особено сега, когато започва сезонът на полените или пък акарите у дома ни създават проблеми. Така се постига синергичен ефект - с помощта на кашата, с помощта на някои ценни масла.

Добавяйки и Шуслерова сол №2 - калциум фосфорикум, стабилизираме обвивката на клетките ни така, че алергените да не могат да проникват в тях. Шуслерова сол № 2 е изграждаща и укрепваща сол, тя помага и за разграждането, усвояването на протеините от храната. Тъй като сега работихме с много растителни протеини, препоръчвам сутрин, веднага след ставане, да разтворим 5 таблетки от Шуслерова сол №2 в чаша с гореща вода като я разбъркаме с дървена или пластмасова лъжичка. След това пием от разтвора на малки глътки, най-добре 15 минути, преди да изядем кашата.

Когато сервираме това на нашето семейство, всеки би похапнал с удоволствие. Според индивидуалните предпочитания към кашата може да се добави предпочитано масло или олио, както вече разказахме.

Преди детето да излезе от дома, нека майка му даде и шишенце вода с разтворена в нея Шуслерова сол номер 3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз. Така то ще получи една важна сол срещу алергиите. Тя се дава за възпаления, но тъй като алергията в своята основа представлява възпаление, сол № 3 е много подходяща. Най-добре да разтворим 3 до 6 таблетки в малко шишенце с вода, от което детето да отпива по малко през деня. Така държим възпаленията в организма в шах.

Комбинацията от трите соли номер 3, номер 2 и номер 8 натриев хлорид има много положително влияние върху образуването на нови кръвни клетки. Ние може да подпомогнем този процес и със съставките, които добавихме в нашата безглутенова каша от киноа.

За алергичното дете, преди да излезе от дома, бихме могли да използваме и мехлем с Шуслерова сол номер 8. С него третираме някои рефлексни зони, като намаляваме възможността за пряк контакт на алергените с кожата и лигавицата.

Втриваме мехлема под ноздрите и малко вътре в тях, отгоре на носа, около очните ябълки (показва).

После минаваме върху околоносните кухини към ушите (показва). Ако го повторим още един-два пъти през деня, ще сме сигурни, че сме предпазени по-добре от алергените, защото образуваме защитен слой и по носната лигавица. Може да редуваме мехлем номер 8 с мехлем номер 3, като минаваме по същите зони.

Сол номер 3 може да се нанася с потупване и на гърдите в областта на тимусната жлеза (показва потупването). Така подсилваме имунната система, за да реагираме в бъдеще с по-малко алергии към околната среда и нашата храна. Нали и целта ни е това.

Добре е профилактичната схема за предпазване от алергии с трите Шуслерови соли -с номера 3, 2 и 8, да започне 6 седмици преди сезона на полените, преди момента, за който знаем, че алергията се появява. А кашата, която сготвихме, е чудесно допълнение към всички други профилактични мерки, които сме взели.

Ето тук имаме от прекрасните теменужки, които шеф Дорина донесе.

Теменужката е чудесно средство за кожата, използва се за тази цел във фитотерапията. Сега ги слагаме като декорация, но те имат отношение и към лечението.

Шуслерова сол номер 8 има връзка със състоянието на кожата, с овлажняването лигавицата и баланса на течности в организма, тъй като една алергия винаги се изразява с протичане на носа, кихане, течаща хрема. Затова е добре да смучем през деня три пъти по две таблетки от Шуслерова сол номер 8. Или пък наведнъж да разтворим 5 до 6 таблетки и да пием този горещ разтвор по-малко през деня. Това е моята рецепта която в комбинация с подходящо хранене може да помогне да се справим по-леко с алергията.