.

Как едно провалено пътуване до остров Сокотра прерасна в незабравима екскурзия?

Гостува ни пътешественичката Елена Дичева

Как едно провалено пътуване до райския остров Сокотра прерасна в незабравима екскурзия до спиращия дъха Оман и опасния, но колоритен Судан? Гостува ни пътешественичката Елена Дичева.

Не можах да отида в Сокотра, защото седмица преди тръгването губернаторът на острова е починал при загадъчни обстоятелства. Щяхме да сме първите туристи там от 4-5 години, когато избухва войната в Йемен.

Така реших да отида в Судан, но за там много трудно се издава виза, а и е много скъпа. Имах само писмо-покана, но рискувах и като пристигнах там, ми дадоха виза.

Опасно е само в Южен Судан, където има конфликти. По време на престоя си не се почувствах застрашена.

Неприятно е да видиш в пустинята трупове на камили и други животни.

Там има повече пирамиди отколкото в Египет, но са по-малки на размер. Казват, че Судан е най-корумпираната страна в света. Никой не влага пари за археологически разкопки, а вероятно под пясъците има още пирамиди.

Хората са бедни, но не просят или постоянно да ти продават нещо, както в Египет.

Въпреки всичко в Судан има невероятни магистрали.

След това отидохме в Оман, където стандартът е висок. Там научих, че морските костенурки копаели две дупки за яйцата – една фалшива заради морските котки и една истинска, която е на метър дълбочина. Костенурките живеят 80-90 години, но раждат само между 37-38 и 50-та си година. От температурата на въздуха зависи дали ще се роди момче или момиче. При 29 градуса - момиче, при 28 - момче. Затова глобалното затопляне застрашава този вид. Почти не се раждат мъжки.

През 1999 г. гледах в едно кино, тук до НДК, „Трейнспотинг“ и реших, че искам да отида в Лондон. С визите беше трудно, но успях да взема едногодишна. Първата ми работа бе като камериерка в 5-звездния хотел InterContinental. Не бях хващала ютия, а и до ден днешен не обичам да си оправям леглото. Излъгах ги, че имам опит от „Елените“ на морето.

Сега работя във финансовия отдел на Tata Motors – компанията, която купи Jaguar и Land Rover.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg