.

Какво наследство оставя кулинарният гуру Антъни Бурдейн?

Chef Андре Токев споделя как известният кулинар е повлиял върху ресторантьорския бизнес

На 8 юни 2018 г. светът загуби една истинска кулинарна легенда – Антъни Бурдейн. Той сложи край на живота си в хотелската си стая във Франция, оставяйки след себе си милиони разбити сърца на семейството, приятелите и феновете си.

Той е познат по целия свят като изявен шеф-готвач и телевизионен водещ с талант да разказва истории. 61-годишният американец има дългогодишна кариера в eлитни нюйоркски ресторанти, но освен това борави отлично и с думите. През 1999 г. написва статия за сп. New Yorker, озаглавена „Не яжте, преди да прочетете това.“ Впоследствие тя се превръща в книгата „Поверително от кухнята“, която разкрива тайните и тъмната страна на ресторантьорския бизнес.

Андре Токев: Антъни Бурдейн промени много неща в кулинарния свят, особено като издаде книгата, която реално показа на света какъв е истинският живот на един готвач, какво се случва в истинската кухня. Оттогава в Щатите промениха много неща в кухнята, в полза на готвачите, в полза на работната среда се промениха много неща. Всичко това благодарение на Антъни Бурдейн, който се престраши и написа в книгата си, сложи на масата, както се казва, нещата, които никой не смееше да ги направи обществени.

Той е изявен защитник на онеправданите. Един от първите хора, които осъзнават, че „гръбнакът“ на ресторантьорския бизнес са имигрантите. Освен това разбива на пух и прах романтичната представа за професията, говорейки открито за напрежението, стреса, наркотиците, алкохола и депресията сред готвачите. Самият той дълги години се бори с демоните си, с което си спечелва славата на лошо момче и бунтар.

В последните месеци Бурдейн беше изявен активист за кампанията #MeToo, която насочва вниманието към насилието и сексуалните посегателства срещу жени. Причината беше неговата приятелка, актрисата и режисьор Азия Ардженто, която обвини холивудския продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване.

През годините готвачът води няколко предавания, които успяват да променят начина, по който зрителите възприемат храната и пътуванията. Той съчетава простичките, местни ястия със сложните междукултурни различия. Посещава страни като Мианмар, Либия, Конго, Армения и Иран и ги показва по начин, по който никоя американска медия дотогава не го е правила.

Андре Токев: Той ми даде много с неговите предавания, пътувания. Аз обожавам да пътувам. Благодарение на професията пътуваме, но не чак толкова, колкото искаме. И той вкара в мен това чувство, че съм бил на много места, където не съм бил. А и ми даде мотивация да пътувам до тези места. Така че беше голям шок, като разбрах за това нещо и наистина голяма загуба за нашето общество и въобще за хората.

Новината за смъртта на Бурдейн предизвика емоционални реакции сред известните личности. Колегите му Гордън Рамзи и Джейми Оливър написаха в социалните мрежи, че са в шок от загубата. Бившият американски президент Барак Обама си спомни участието си в един епизод от шоуто на Бурдейн, където двамата се наслаждават на евтини, но вкусни нудъли във Виетнам. Актьорът Вал Килмър пък нарече самоубийството му егоистично, а колежката му Роуз Макгауън публикува видео, в което неутешимо моли Бурдейн да се върне обратно. Голяма част от известните призовават тези, които се борят с депресията, също като готвача, да потърсят помощ, преди да е станало прекалено късно.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg