.

Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци тъне в разруха

Как "помним" Дякона?

Ето тази нова табела посреща туристите, които минават през с. Батулци, и искат да посетят къщата-музей на Васил Левски. Това, което заварват обаче, ги изненадва.

Гледката на възрожденската къща, в която Апостолът на свободата основава един от първите революционни комитети в страната, буди тъга. Къщата-музей, която е и паметник на културата, днес тъне в разруха.

Многократно разграбвана и оставена на произвола на времето, постройката, в която се е писала част от историята на България, е затворена за посетители от средата на 90-те години. Роден в село Батулци, дядо Николай присъствал на тържественото откриване на музея преди половин век. Днес идва тук с болка на сърцето.

Николай Ненчев, жител на с. Батулци:
Боли ни и който дойде да я погледне, все го боли и вика какъв е тоя хаос. Преди две години слага тука една даскалица от Орешене един венец и край. И никой не се интересува повече.

Преди няколко години Министерството на културата отпуска на община Ябланица 24 хиляди лева, за да се оправи покрива, но ползите от похарчените средства са спорни. Преди месец местни граждани основали инициативен комитет за спасяването на къщата-музей на Левски. Без цялостен проект за реставрация и без подпис от културното министерство обаче ремонтът няма как да се осъществи.

Тодор Тодоров, инициативен комитет по възстановяването на къщата-музей:
Изчистихме двора и направихме ограда, където да не минават животните. Свалихме замазката, тя много тежи и лавицата ей-тук от тая страна, тя трябва да бъде прибрана ... да бъде спасена преди зимата.

Поставили и една подпорна греда, за да заздрави конструкцията. Вътре, както и отвън, състоянието на някогашното скривалище на Васил Левски е окаяно.

Това е било скривалището, тъй като долу е ханът. Това е бил аварийният изход на Апостола.

Зад тази витрина са били изложени оръжията на комитетските дейци, които са откраднати.

Част от ценните експонати като сабята реликва на председателя на комитета се помещават в Историческия музей в Ловеч, а други са безследно изчезнали. В селското читалище се съхранят документи и етнографската сбирка, някога изложена в къщата-музей. В книгата за посещения една от последните посетителки, прекрачила прага й, пише през 1998 г.: „Посещавала съм много къщи из България, дето е отсядал Васил Левски, но ми направи впечатление, че в това малко китно селце с такова родолюбие е запазено всичко, свързано с нашия Апостол на свободата вече 127 г.“

20 години по-късно същото това място е пусто, с пропукани стени и прогнил покрив. Но надеждата на всички местни още е жива, че някой ден ще съумеят да възстановят изтритото късче история и къщата-музей на Васил Левски в Батулци отново ще посреща туристи.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg