.

Кошмар вместо разходка из града за един млад човек в инвалидна количка

Бордюрът като Берлинска стена

Петко Сталинчев е на 28 години. Предстои му да се дипломира като студент по социални дейности в СУ. Междувременно вече четърта година работи в неправителствена организация, където защитава проблемите на общността и основно се бори за достъпна среда.

Какви са предизвикателствате, с които се сблъсква Петко, след като напусне дома си, разказва репортерът Камен Лисички.

Петко е с вродено заболяване - спина бифида, и се придвижва в инвалидна количка, но това не го спира да води активен начин на живот.

Спортувам баскетбол за хора в инвалидни колички. Тенис корт също. Ходим по състезания и по лагери в страната. Пет отбора сме вече по баскетбол, имаме и национален тим, който излиза в Гърция всяка година. Надяваме се и в други държави да започне да се представя.

Миналата година, решен да изпита волята на духа си с помощта на приятели, изкачва за 4 часа най-високия връх на Балканите – Мусала. Вдъхновява се от колегата си по съдба Влади Гюров, който по-рано е направил същото.

Оказва се, че наистина е по-лесно да стигнеш върха, естествено с помощ, отколкото да прекосявам цяла София пеш, по градски транспорт и да се сблъсквам с всякакви препятствия.

Почти всеки ден използвам градския транспорт до различни места. Има много неуредици, много двусмислици, които се правят. Специализираният транспорт за хора с увреждания е недостатъчен, метрото е недостъпно. Осигуриха една рампа, която е на дежурство – има и рампоносач, който я носи от понеделник до петък – от сутринта до 8 часа, което е безумие. Трябва да я заявиш ден преди това тази рампа – уникално. Просто ще видите.

От Столична община обещават до края на годината предвидените ремонти на тротоари, подлези и спирки на градския транспорт, да бъдат пригодени за хора с увреждания. За Петко и всички останали в неговото положение остава да чакат неработещите асансьори и да се молят за помощ да стигнат до метрото, където ги посрещат нови предизвикателства.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg