.

За два дни от Дуранкулак до Резово със сърф

Двама сърфисти яхват вълните с кауза за по-чисто море

Двама сърфисти яхват вълните от Дуранкулак до Резово с кауза за по-чисто море. Илияна Стоилова и Йоан Колев ще "порят" вълните, за да убедят все повече хора в своята кауза - да опазят морето чисто от пластмаса. Вижте повече за предизвикателството от репортера Камен Лисички.

Илияна е многократен шампион по ветроходство, а Йоан е участвал на олимпиадата в Лондон през 2012-а с уиндсърф. Двамата основават сърф училище в Приморско, където са на гребена на вълната почти целогодишно. Неведнъж обаче им се е случвало да оплитат дъските си в найлони и битови отпадъци. Това ги мотивира да дадат гласност на своята кауза за опазване чистотата на Черно море.

Илияна Стоилова, сърфист:
Морето е мястото, където прекарваме цялото си време през лятото и като цяло има проблем със замърсяването с пластмаса. Апелираме към всички хора през лятото да си направят един експеримент – да започнат да вдигат отпадъците, които виждат. Поне по три отпадъка да вдигнат, това ще е голям напредък.

Йоан Колев, сърфист:
Наистина прекарваме много време във водата. Понякога дори става трудно да кара човек. Искаме да се опитаме да освободим Черно море от пластмасата.

Така двамата стигат до идеята да прекосят на сърф морето от Дуранкулак до Резово. Разстоянието, което трябва да изминат по вода, е около 300 километра и планират да го направят за два дни през септември.

Илияна Стоилова:
Самото трасе се обезопасява с моторни лодки, които ще се движат покрай нас, а по време на това предизвикателство ще има снимачен екип в една от лодките и двама морски биолози, които ще снемат проби от водата. Това всъщност е кулминацията на нашия проект. Ще направим картина на състава на водата по време на тези два дни, ще се наблюдава за морски бозайници, трите вида делфини в Черно море ще бъдат записвани, също така ще се следи за плаващи морски отпадъци.

Успоредно с каузата за по-чисто Черноморие двамата сърфисти организират и летни лагери за деца с двигателни увреждания, церебрална парализа и заболявания от аутистичния спектър.

Йоан Колев:
За тези деца изработихме специална дъска, на която те да могат да се качват със седалка, спокойно да се облегнат и да са в безопасност. Тази година за лагера се записаха 32 деца.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg