.

Може ли всеки да стане богат и успешен

От фалита до голямата печалба - гостуват двамата треньори по личностно развитие Пламен Попов и Ясар Маркос

През 2016 г. в Западна Европа над 18 000 души са се занимавали с това да бъдат мотиватори. В „Преди обед“ по темата гостуват двамата треньори по личностно развитие Пламен Попов и Ясар Маркос. Ето най-важното от техните послания:

Ние не сме лайф коучове, бих избегнал и думата мотиватор. Ние сме провокатори, предизвикваме хората да видят нещата от друг ъгъл.

Аз например съм започвал 13 бизнеса, някои от тях с провали, други временни. През 2007 г. направих строителна фирма, само година преди голямата криза. Закрих я през 2009-а.

Разделям бизнеса на два етапа. Първият е, когато вярваш, че основната причина за бизнеса е да правиш пари. Това обаче не е устойчива стратегия. После спрях да мисля по този начин. Бизнесът трябва да намира решение на някакъв проблем.

Започнах през 2002 г., когато с майка ми направихме заведение. То просъществува само една година. Първият урок, който научих, бе: Не изпивай алкохола с твоите приятели безплатно. Това са дребни действия, които се превръщат в големи навици, сриващи системата. Липсата на система води до фалит.

Успехът ни прави много мързеливи. Когато сме успешни, не обръщаме внимание кое ни е направило успешни, а когато се провалим, търсим причините.

В Бургас собственикът на едно от най-успешните заведения там има преди това 11 фалита в тази сфера. Сега има над 15 заведения.

Помагаме на хората да видят по-бързо своите грешки. Установено е, че финансовата мотивация е краткосрочна. Една от психологическите нужди на хората е да имат принос към обществото.

Затова създадохме кампанията „Аз събуждам България“. Провеждаме 4-дневно обучение, като караме хората да минат през жарава. В живота сами си слагаме бариери, което в бизнеса може да е фатално.

Не караме хората задължително да напускат работа и да започват свой бизнес. Първо трябва да са задоволени базисните нужди – да имаш жилище и храна.

Личностното развитие се състои в това – от жертва на обстоятелствата да станеш поемащ отговорност.

Образованието е там, където има желание да научиш нещо ново.