.

Ники Пандев: При фотографията късметът е голям фактор

Фотографът прекарва три денонощия в колата си, за да хване идеалния кадър на Северното сияние

Николай Пандев:
Чрез изложбата в Германия показвам България през моя поглед. Имаме много красоти, които заслужават да се видят.

След 15 години в Лондон сега семейството ни отново живее тук. Там натрупах много опит и контакти, запознах се и със съпругата си, която е българка. Чакаме второ дете. Тя е корпоративен служител, аз не мога да бъда в такава атмосфера, не съм офис личност. От 9 до 5 не е опция за мен.

В Лондон девет години имах малка фирма от типа „Кърти, чисти и извозва“. Правих интериори от-до.

Едно лято се събрахме няколко семейства в България, ходихме на море, планина. В един момент си казахме: какво правим в Лондон? Тук е много лесно да си организираш почивка. Боянската църква ми е на 15 минути, Боянски водопад...

Ако в Google няма информация за дадено място или хора, значи историята е невероятна. Винаги първо създавам приятелства, после изваждам камерата. Не е нужно да обясняваш, че си фотограф.

В Индонезия например си „забравих“ куфара. Върнах се след шест години, за да си го взема.

Кадърът ми на Северното сияние попадна в юбилейното издание на National Geographic за 125-та им годишнина, което излезе в тираж 5 милиона. Тогава се пречупих и си казах „Фотограф съм. С това ще се занимавам до края на дните си“.

Трябваше да прекараме три дни в Исландия, но останахме 11. Уникално място, на което казвам Niceland или планета Исландия.

Северното сияние зависи от облаците и изригванията на Слънцето. Направих снимката 30 минути, преди да се откажа. Снимах до 4 сутринта.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg