.

Перлата на турската Ривиера

С над триста слънчеви дни и температури, които рядко падат под 5 градуса, Анталия привлича туристи от цял свят

Анталия често е наричана перлата на турската Ривиера. Многобройните плажове, високи планини и исторически забележителности я превръщат в рай за туристите. Градът е дом за Вечие от над 20 години. Тръгва от родния Шумен на екскурзия, а днес всеки турист, посетил града, за нея е уважаван гост. Буди се преди изгрев слънце с една мисия – да помогне на всеки да усети града така, както тя го познава.

Вечие: Това е една от най-интересните професии. Ако обичате и уважавате хората, тя ви дава най-голямото удоволствие. Всяка сутрин трябва да ставате много рано, 3:30- 4:30 сутринта. Всеки ден сте с 45 души с разни характери, с разни очаквания.

За да се види града, са необходими 2-3 дни. Първото, което трябва да посетите, е Стария град, или Калейчи, както се казва.

Само на няколко крачки от модерната част на Анталия се издигат портите на Адриан – любимо място за снимки на всички туристи и вход към историческия център на града. Крепостни стени с кули-наблюдателници са пазили града от набези в стари времена. До наши дни е запазена само внушителната триумфална порта, посветена на император Адриан. Минаваме през централната арка, а под краката ни все още се усещат следи от колесниците на императорите.

Вечие: Едно от най-красивите места в целия град и едно от най-древните. През 130 година в чест на император Адрианус са били построени тези врати. Почти във всички римски градове има триумфални порти, които се строят в чест на императорите.

Досега се съхраняват тези следи от колесници. Стараят се да ги възстановят и понякога се затварят със стъкло, за да не се развалят. Между 500 и хиляда души минават през вратите и влизат в Стария град.

Калейчи в превод означава “В замъка”, а разходка по тесните калдаръмени улички ни пренася назад във времето. Ароматът на освежаващ турски чай се носи навсякъде във въздуха и сядаме, за да изпием по чаша и да се насладим на гледката.

Вечие: Едно от любимите ми места е именно тук, защото има много хубав изглед към пристанището, а можете да се качите и на втория етаж и да видите целия изглед на Стария град. Но най-уникалното място е пристанището. Центърът на търговията, или мястото, където започва богатството на града.

Ако искате да видите старото пристанище, много е важно да започнете деня много рано. Да видите рибарите, малките лодки как се връщат от риба, да видите как продават риба, това е пак от много древно време.

Анталия е бил важен град пристанище още от древността. Създаден в римско време, днес той се използва главно за туризъм. С над триста слънчеви дни и температури, които рядко падат под 5 градуса, градът привлича туристи от цял свят.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg