.

Рецепта за здраве: салата от варено червено цвекло

Натуропатът Ангелика Волфскийл приготвя салата, полезна при хора със Синдром на пропускливите черва

Шеф Дорина и аз днес ще сготвим една рецепта, която е подходяща при хора с пропускливи черва. Синдромът на пропускливите черва възниква по много различни причини. Може да се е появил заради непоносимост към някои храни или пък защото червата ни страдат от възпаление. Може да е свързано с употреба на определени медикаменти.

Рецепторите на червата, ресничките, с чиято помощ става разграждането на храната, се увреждат и тогава парченца несмляна храна достигат до кръвта, а оттам и до органите. Човек получава различни оплаквания – подуване, болки. Чувстваме, че има някакъв проблем със стомаха.

Затова ние двете днес решихме да приготвим една салата с варено червено цвекло за всички хора, които страдат от Синдрома на пропускливите черва. Спряхме се на тази рецепта поради определени съображения. На първо място, не трябва да се яде нищо сурово след 14 часа. Суровата храна е истински стрес при пропускливи черва и хранителни непоносимости. Затова днес избрахме салата от сварени съставки.

Здравите хора в България могат да ядат според традициите на местната кухня, ако се чувстват добре от това. При хората с пропускливи черва е различно, при тях неразположенията вече са се появили.

Затова е важно да разберем, че когато ядем късно вечерта сурова храна, причиняваме голям стрес на организма си. Причината е, че стомахът и червата ни се нуждаят от твърде много енергия за самото храносмилане на суровата храна. Голямо е натоварването и за полезните бактерии в червата, които трябва да разградят тези влакнини.

По време на тези процеси заради ферментацията възникват газове и т.нар. фузелови алкохоли. Те натоварват червата и черния дроб, което може да причини в крайна сметка неалкохолна стеатоза или т.нар. омазнен черен дроб.

Целта ни е по възможност да си спестим това. Винаги е по-добре да се предпазваме, отколкото да лекуваме. Затова моята препоръка е да се въздържаме от сурова храна вечер. Съветът ми е най-вече за хората, които усещат, че имат проблеми с храносмилането и тежест в стомаха след нахранване.

Може да развием някаква хранителна непоносимост – лактозна, фруктозна, хистаминова. Но може да развием проблеми и в половите органи. Може и да се развие високо кръвно, в най-лошия случай – паник атаки. Това е много обширна тема. Проблемът е, че ние изобщо не свързваме тези здравословни проблеми със стомаха и червата.

Възможно е при някои да се получат смущения в менструацията, да се развие Хашимото или друго автоимунно заболяване. Например механизмът за възникване на ревматоидния артрит може да са обясни със Синдрома на пропускливите черва.

Така ние се обединихме около идеята да предложим нещо подходящо както за обяд, така и за вечеря, когато не е хубаво да ядем сурова храна. Рецептата е удобна и за офиса – може да я приготвим предварително и да вземем храната с нас, тъй като сме осигурили всичко, от което нашите черва се нуждаят.