С тържествена церемония отбелязваме 142 години от освобождаването на България

Знамето на България беше издигнато с пълен военен церемониал пред Паметника на Незнайния воин в столицата

Знамето на България беше издигнато с пълен военен церемониал пред Паметника на Незнайния воин в столицата.

Монументът е символ на почитта и преклонението пред падналите за свободата на България, а саркофагът му пази земя от 15 места с епични битки от българската история, включително и от Руско-турската Освободителна война.

"На Трети март преди 142 години се сбъдна едно от завещанията на Левски - всички българи да живеем свободно в земите си. 90% от българските земи със Санстефанския договор бяха в пределите на българската държава. Въпреки че това не се хареса на Великите сили и те я разделиха, това остана национален идеал. В името на този идеал – всички българи да живеем заедно, българите в Македония и Тракия вдигаха въстания, българската армия води три войни, в които даде много жертви", каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пред сградата на президентството беше проведена тържествена смяна на почетния караул. Националната гвардейска част, заедно с химна, герба и знамето, са символи на българската държавност.

Колоритната гвардейска униформа е емблема на държавността, тя остава почти непроменена от 1883 г. За създаването ѝ заслуга има първият български княз Александър I.