.

Ще има ли нужда от „ремонт след ремонта“ още преди обновяването на столичната улица „Граф Игнатиев“ да е приключило?

И защо дърветата там се превърнаха в мълчаливи "жертви" на бетона? Репортаж на Камен Лисички

В социалната мрежа се появиха десетки снимки и постове на будни граждани, които сигнализират за множество дървета, бедстващи в района на Граф Игнатиев, където ремонтните дейности продължават с пълна сила.

Вниманието привлече едно дърво, чиито корени бяха бетонирани пред смаяния поглед на наша зрителка и колежка. Камен Лисички се срещна с нея, за да инспектират заедно как върви ремонтът и какви са оплакванията на гражданите там.

Василена Чонова живее в центъра на София. Всеки ден тя наблюдава как вървят ремонтните дейности на улица „Граф Игнатиев“ от балкона си. Миналата седмица става неволен свидетел на небрежното отношение на работници.

Василена: Един ден, взимайки детето си от детска градина, просто се натъкнах на момента, в който работници бетонираха бъдещия тротоар на Графа, нов тротоар, защото той и сега си е такъв. И видях как стърчащите корени на дървото се обхващат пред очите ми отвсякъде с бетон, в непосредствена блозост до ствола и си казах „ей това дърво няма никакъв шанс“.

Тя подава сигнал в контактния център на общината и реакцията не закъснява.

Арх. Димитър Данчев, директор „Зелена система“: След получаване на сигнала се направи проверка на място и се установи, че не е спазен технологичния проект за отвора около дървото. Беше пропуснат да бъде поставен кофраж, който да ограничи бетона към навлизане в самата подложка към корените и почвата.

Арх. Иво Пантелеев, ръководител на проекта за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“:
За жалост, тук е допусната грешка. Аз лично не мога да кажа, че дървото съхне заради това бетониране. Но наистина има грешка тук от строителя.

Арх. Димитър Данчев: На базата на протокола, който сме съставили, е изготвена и санкция към фирмата изпълнител, която съгласно наредбата за зелената система е в размер между 1000 и 50 000 лева за юридическо лице.

Калоян Паргов, общински съветник от БСП: Надзорът, който уж е независим, трябва да бъде наистина надзор, а не да подписва просто като селски кмет документи, защото той също носи отговорност и трябва да има също и санкция към него. И то тежка, за това, че не е осъществил този контрол. Тези хора, които са натоварени с това да инспектират един ремонт, трябва да си свършат работата, а не просто да се разхождат инспектирайки, защото за това им плащаме ние.

Камен Лисички: Оказа се, че бетонираното дърво не едно и проблемът не е отсега. Ето, виждате тук, където са копали, има бетон в корените и огромни камъни в кореновата система на дървото.

Василена: Най-интересното е, че при подаването на сигнала за това дърво не казах „едно единствено дърво бедства“, а казах „дърветата по Граф Игнатиев са застрашени от некадърното изпълнение на ремонтните дейности“. Но бяха обърнали внимание само на това дърво. Затова подадох втори сигнал пак за дървета на Граф Игнатиев – надявам се този път групата, която обследва случая, да обходи по дължина цялата улица, за да не се налага за всяко дърво и всяко клонче да се обаждам.

От Общината успокояват, че проектът предвижда увеличение с около 600 метра на зелените площи и трикратно увеличаване на дърветата в района. С просто око обаче се вижда, че вече известното като „бетонираното дърво“ съхне. Наша проверка установи, че оценка за състоянието на дърветата в района на Графа е правена последно през 2015 година. Още тогава експертизата посочва, че въпросното дърво е с трета степен увреждане – в незадоволително състояние, с много повреди и заболявания. Оттам още става ясно, че близо 30 дървета в района са загиващи или загинали. Защо, докато се садят нови дървета, не се подменят старите – не става ясно.