.

Ще изместят ли технологиите манекенките от подиума?

Разговор с бащата на първия дигитален модел в света

Само за 12 месеца манекенката Шуду набира над 100 хиляди последователи в Instagram. Хора от цял свят отскачат до модерната социална мрежа, за да видят най-новите снимки на тъмнокожата красавица, без да подозират, че тя не е реално съществуващо момиче от другия край на света, а първият дигитален модел, създаден във виртуално фото студио.

Нейният „баща“ е фотографът Камерън Джеймс Уилсън. Той е работил със звезди като Джиджи Хадид, Ема Бънтън от Spice Girls и ангелите на Victoria's Secret, но решил да намали темпото и да се отдаде на голямата си муза – Шуду.

Камерън: Исках да създам образ, който е изключително красив, но и реалистичен. Мисля, че в момента във всички медии тъмнокожите модели присъстват слабо. И във фотографията, и в модата, и в компютърните игри… и ми се стори важно да създам такъв персонаж.

След като напуснах Лондон, вече нямах достъп до онези артистични среди. Освен това във фотографията винаги имаш клиент, който ти казва какво и как да направиш. Аз исках да успокоя темпото и да работя по-свободно, да имам муза, която да ме вдъхновява и така Шуду се роди.

Ирина Денева: Колко време ти отнема да направиш нейните снимки, които публикуваш в Instagram?
Около три дни за снимка. Доста време е, а и няколко седмици по-рано започвам да се подготвям, събирам идеи. Най-сложно е да създам дизайна на роклите, които тя носи. Това отнема поне два дни.

Ти създаваш нейните дрехи или работиш с марки, които рекламират чрез твоята Шуду?
Тя все още не е получавала пари, за да рекламира. Случвало се е да ми изпратят дреха, в която после да облека моя дигитален модел, но съм го правил само за да я популяризирам. Харесва ми да работя с независими марки, защото вярвам, че в тях е бъдещето. Основното, което правя, е сам да създавам нейните тоалети.

Има ли истинска жена, която те е вдъхновила?
В годините съм се впечатлявал от много модели – Наоми Кембъл, Алек Уек, Грейс Джоунс. Тези невероятни красавици са повлияли на начина, по който възприемам красотата. И все пак най-голямото ми вдъхновение е кукла Барби, направена по подобие на принцеса от Южна Африка. Имах такава кукла като дете. Тя беше облечена в традиционна рокля с много златни огърлици.

Разкажи ми повече за техниката на рисуване?
Всичко се случва във виртуално фотографско студио. Това е програма. В нея имаш манекен, който можеш да накараш да изглежда както пожелаеш. Всичко е триизмерно, прилича на компютърна игра. Забавно е.

А как избра името й – Шуду?
Една от първите ми последователки в Instagram беше южноафриканка. Разпитвах я много за културата им и споделих, че нямам име за модела все още. Помолих я да ми каже някои традиционни техни имена. Тя проучи и Шуду беше едно от тях.

Как си представяш бъдещето на своя дигитален модел?
Вълнувам се, защото планирам повече колаборации с реално съществуващи модели. Вече осъществих такава с модел от Судан, който живее в Австралия. Подобно нещо нямаше как да ми се случи, ако не бяха технологиите.

Мислиш ли, че това е бъдещето на моделството?
Мисля, че дигиталните модели ще си извоюват свое място. Не ми се вярва да превземат подиума. Вярвам, че модата и технологиите все по-често ще вървят ръка за ръка. Модата има нужда от технологиите, за да се развива, а технологиите имат нужда от модата, за да се продава, защото може да доскучее.

 

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg