Среща отблизо с "българския Мистър Гугъл" Димо Падалски

С Димо Падалски ни среща репортерът ни Валерия Кръстева

Среща отблизо с "българския Мистър Гугъл" Димо Падалски

Реклама

Срещаме ви с легендарния учител по география в Националната природо-математическа гимназия – Димо Падалски.

Името Димо Падалски се е превърнало в синоним на знание. Познат е като един от най-успешните участници в телевизионното състезание „Минута е много“, което дълги години се излъчваше в ефира на националната телевизия. Викторината с въпроси от различни области на познанието и науката беше любима на много зрители, които още помнят участието на Падалски. То е оставило отпечатък в паметта и на водещия Петър Вучков, който споделя:

Това е един човек, който остави много траен спомен в „Минута е много“. Той се представи прекрасно. Беше няколко пъти трикратен победител. Ако спрем сега някой на улицата и го попитаме „Помните ли „Минута е много“?, той ще каже „Да, разбира се, защото 33 години съществуваше това предаване. „А помните ли някой от състезателите?“. Сигурно ще ви каже „Димо Падалски“. Не за друго, а защото и фамилията. Той е не само впечатляващ със знания, но има и тази фамилия Падалски, а ние в нашето предаване измислихме „Падалски никога не пада. Падалски винаги е победител“.

Победите му наистина са много – цели 17. Освен това е два пъти трикратен победител. Няма система за запомняне, но има области, в които е силен, и други, в които не е.

Димо Падалски: Човек, ако не му е интересно, нищо, никога не може да го запомни. Аз никога не мога да запомня светски клюки например. Това никога не ме е интересувало – кой, къде, с кого ходи, глупости, такива неща не ме интересуват. Още като малък се интересувах от географията, от историята. Брат ми ме показваше на своите приятели, че знам столиците на всички държави.

Заради интереса си към събитията в международен план в университета си спечелва прякора Димо Политиката. Приятелите от квартала го убеждават да се включи в „Минута е много“.

Падалски: Най-хубавите мигове са от многото победи. Човек да покаже някакви изяви, там никога не е било в наградите или в парите, които никога не са били много.

Помните ли още някой въпрос, който ви е затруднил?
Въпрос на зрител, при равен брой точки завършваме с моя съперник: Коя е тази напитка, за която се спори от векове дали е полезна или вредна? И си мисля за кафето. Но, казва, е забранена от Корана. И казвам виното. Не е вярно. Кафето. И аз им казвам: Вие не сте ли чували за турско кафе, арабско кафе? След това им донесох книга на моя колежка, която работеше при нас по рисуване, от френски автор, който тълкува Корана и казва „Защо цигарите и кафето не са били забранени от Корана? Просто защото не са били познати.“ А се оказва по-късно, че не е от Корана забранено, а от султани-фундаменталисти, които през 16 и 17 век, които в своите страни били забранили кафето. Не е от Корана. Това е една много интересна случка.

И втората беше също свързана с езика по-скоро. Пак въпрос на зрител, пак при равен брой точки ме питат: Каква е фактическата грешка в понятието „дузпа“? И аз казвам: Няма никаква фактическа грешка. Фактическата грешка е, казват те, че дузпата е 11-метров наказателен удар, а означава 12 стъпки. 12 стъпки, дузпа на френски. И аз кавам: Няма никаква грешка, това е съответствие, защото мярката е крачка, ярд на английски е 91 см. 12 ярда, 12 по 91 см е точно 11 метра, викам, няма никаква фактическа грешка. Ако ме бяхте питали какво значи, веднага ще ви кажа. Но вие питате каква е фактическата грешка, каквато няма.

Падалски често е упрекван, че действа и говори прекалено бързо. Но именно на бързите си реакции дължи голяма част от успеха си в състезанието.

Падалски: Човек трябва да има бързи реакции, защото в живота невинаги има време да се обмислят нещата. И трябва наистина човек някой път хем да мисли, хем да послуша и интуицията си.

На 9 януари човекът-енциклопедия, както го наричат, чества 60-годишен юбилей. Точно половината от живота си прекарва в Националната природо-математическа гимназия, където се опитва да предаде на учениците своята любов към географията.

Любимият учител поддържа връзка с повечето си ученици и след като завършат. Тази година е щастлив, че за пръв път е класен ръководител. А децата казват, че са късметлии.

Вяра (14 г.): Аз не бях много запозната с него, тъй като неговото шоу се е излъчвало, когато съм била малка. Но когато родителите ми разбраха, че съм приета в неговия клас, много се зарадваха. Той е един много специален учител и пожелавам на всеки ученик да намери своя Димо Падалски.

Падалски: Не се придържам към някой път сухия учебник, а се мъча винаги първо да покажа логичната връзка между явленията и процесите в природата и обществото. Защото географията е природна география и икономическа география, които са свързани, разбира се. И някой път, когато човек наистина чете учебника по география на България например, особено икономическа география, той прилича по-скоро на телефонния указател – къде какво има.

А пишете ли двойки?
Правилото е следното при мене: всеки ученик, когато има два или повече часа седмично, има право на три извинения за срока. Гледам да създам спокойна обстановка, защото особено момичетата, повече от момчетата, се притесняват, така че някой път учителят трябва да бъде психолог, да разбере дали учениците, и особено ученичките повече, се притесняват, дали не знаят или и двете, и дали е от притеснение. Не е въпросът просто да си пишем двойките, а да създадем желание да се научат нещата.

Освен на уроците, преподавателят се опитва да учи децата и на някои основни ценности, при това с личен пример.

Падалски: Да бъдат честни и откровени и никога не ги лъжа. Човек не може да показва нещо само с говорене. Човек трябва да показва какво иска от тях със своите действия, със своето поведение. Винаги съм честен и откровен с тях. На точност. Винаги влизам, не мога да си позволя да закъснявам, защото часът е 40 минути и след този час влизаме с друг час.

Да има съответствие между думите и делата на хората. Нека да има единство между думи и дела на хората, а не да правим едно, да говорим друго. Такива хора не ми харесват. Винаги съм бил един и същ с моите приятели, с моите ученици и ми е много смешно, когато някой каже: Всички хора играят роли. Ама какви роли играят? Аз съм си един и същ навсякъде.

Именно тези негови качества ценят и колегите му.

Даниела Шошова, директор на НПМГ: Като колега Димо Падалски е един прекрасен човек. Лесно се работи с него, случвало се е, разбира се, да преподаваме на едни и същи класове и аз съм била винаги възхитена от това, че мога да го попитам, да поискам съвет, да ми помогне и наистина да се почувствам добре в неговата компания като мой колега.

Георги Пейков, преподавател по география: Той е много любознателен, много обича географията. Човек с много силна памет. Подчертани интереси. И добър професионалист, много, много добър професионалист. Той много обича информацията, постоянно трябва да е информиран. Да следи какво пише в средствата за информация, да слуша какво предава радио и прочие.

В личен план Димо Падалски е горд баща на третокурсничка по политология, която също споделя неговото любопитство към света. В свободното си време той обича да гледа спорт, най-вече футбол и тенис. Не е вярващ, но спазва едно правило и гледа трезво на живота.

Падалски: Не върши това на другите, което не искаш да правят на тебе. Гледам да бъда добър човек, да не върша лоши неща. Никога не съм се отдавал и на големи мечтания. Защото някой като каже мечтите, аз обичам да казвам: Да, мечтите са безплатни, затова бъдете по-реалисти и не се отдавайте много на мечтания.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg