.

Станимир Беломъжев: Счупих щеките от емоция

Световният шампион разказва за трънливия път до първата титла за България по ски ориентиране

Преди три седмици Станимир Беломъжев спечели златен медал на световното първенство по ски ориентиране. Първият за България в тази дисциплина! Ето какво сподели 29-годишният шампион от Троян, който има и три европейски титли:

На финала счупих щеките от емоция. Едва по-късно осъзнах какво съм направил.

Тренирам от 6-годишна възраст. Баща ми е всичко за мен – единственият ми треньор, който съм имал, масажист, шофьор, ваксмайстор, готвач... Прекарваме много време заедно и често имаме кавги, мълчим си ден-два и после всичко се оправя (смее се).

Няколко пъти съм плакал, за щастие, от радост. Например при първата европейска титла, която бе точно на рождения ми ден – 16 февруари. Тогава спечелих само с 1 секунда преднина.

Нашият спорт не е включен в олимпийската програма и финансирането е слабо. Над 70% от бюджета ни идва от спонсори. Понякога сам съм ходил да търся средства.

Получавал съм предложения да се състезавам за Русия, Норвегия, Азърбайджан и Казахстан, но съм отказвал. Не смятам, че парите са най-важното.

Обичам природата и често съм в планината. Приятелката ми не се занимава със спорт и съм й много благодарен, че приема дългите ми отсъствия. Над 50% от времето съм в чужбина за тренировки. Лятната подготовка започва на Белмекен и в родния ми Троян, после в Австрия караме ски на глетчер, за да поддържаме форма. През ноември отиваме зад Полярния кръг, защото там има вече достатъчно сняг.

Една от мечтите ми е ски ориентирането да влезе в програмата на олимпийските игри.