.

Троян Гогов: Не бих се върнал в атомната централа

От атомната централа до храма на Мелпомена - актьорът Троян Гогов за резките завои по пътя до щастието

Троян Гогов е роден в неголямото козлодуйско село Хърлец. Като малък няма граници на мечтите си, представя си как пилотира изтребители или пък сънува себе си като водолаз. В действителност завършва ядрена енергетика и става работник в цех "Сигурност" на АЕЦ "Козлодуй". Няколко месеца му стигат, за да разбере, че не това е неговото поприще и една сутрин просто напуска. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ при проф. Надежда Сейкова през 1998 г.  Същата година, след конкурс, става част от трупата на Драматичен театър Пловдив. После завършва и режисура.

Ето какво сподели младият актьор:

Живеейки в Козлодуй, най-логичното нещо е да завършиш Техникума по ядрена енергетика и след това да започнеш работа в АЕЦ. Аз минах по този път, но работих само три месеца. Една сутрин просто реших, че това не е за мен. Вече работех в местния театър. Баща ми беше разочарован. Предполагам, че е бил прав да се притеснява.

Аз от малък съм на сцена, но просто нямах такъв произход. Имах нужда от малко кураж и сестра ми ми го даде.

В „Роза дамасцена“ играя полицай, който се разкъсва между съвестта си и служебния си дълг.

Във „Възвишение“ играя Левски, което е доста трудно, защото всеки има своя представа за него.

В „Посоки“ пък висях от външната страна на мост на Околовръстното. Репетирахме го няколко пъти, за да съм спокоен. Бях осигурен с две въжета, но пак си е страшно. Снимахме през зимата, беше студено и лесно се схващаш.

Имам две деца. Уча ги да са добри и отговорни. За съжаление, предпочитат да играят пред екрана, отколкото навън.

Моторът е моята почивка и проветряване на мозъка между две репетиции. Обичам и да се гмуркам, там е друг свят. Някак си по-добре усещаш цялата вселена – рееш се, левитираш.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg