.

Валентин Танев: Ако се втренчиш в годините, те идват много бързо

По повод своята 60-годишнина актьорът ще направи тур от 8 представления на различни столични сцени

Валентин Танев:

Като че ли онзи ден бях на 50, дори си спомням целия купон от-до. Идват ми от време на време някои сериозни мисли, но гледам бързичко да ги отпъждам. Човек не трябва да се взима насериозно.

С годините суетата изчезва, което е хубаво за актьорската професия. Започваш да работиш за партньорите си и става много хубаво.

Баща ми искаше да стана инженер, дори завърших техникум и учих две години във ВМЕИ Варна. Там играех в един полусамодеен театър. По едно време ми възложиха да късам билетите на входа, но аз ги прибирах и ги продавах по два-три пъти. Така се събираха 30-40 лева на представление и си купувахме коняк „Слънчев бряг”, тогава това беше модерно да се пие.

В началото на лятото в касата на театъра имаше 80-90 лева и с тях заминах за София да кандидатствам във ВИТИЗ. Приеха ме от третия път. След третия кръг се обадих на нашите по телефона. Те не знаеха къде съм, търсят ме из цяла Варна...

По едно време бях във Франция за три месеца и дори ми предлагаха договор там. Но на мен емиграцията не ми харесва, а и ще го кажа направо – французите са леко ксенофоби. Не си ли техен човек...

Двете ми деца са емигранти, не съм ги спирал. Синът ми завърши европеистика в Германия и сега работи в Брюксел, а дъщеря ми завърши туризъм в Холандия.

Никога не съм предполагал, че е такова удоволствие да имаш внуци. Две внучки имам. Много е приятно, защото не носиш отговорност. Каквото ти каже детето, ти слушаш и изпълняваш (смях).

На всички сцени в България става голямо течение и 90% от актьорите имат плексити, дископатии, а заради нервното напрежение се вдига и кръвно. Затова започнах да се занимавам с йога. Тази сутрин пак си направих упражненията.

По случай 60-та ми годишнина правя цикъл от осем представления на няколко софийски сцени.

16 октомври „Швейк” (Театър "Българска армия")
17 октомври „Хъшове” (Народен театър)
18 октомври „Духът на поета” (Народен театър)
19 октомври „Лазарица” (Народен театър)
21 октомври, навръх рождения ми ден, „Откачена фамилия” – моя постановка в театър "Българска армия"
23 октомври „Безумна нощ” (моя постановка в "Сълза и смях")
24 октомври „Рицар на Светия дух” (Народен театър)
25 октомври „Фенове” ("Сълза и смях")

Последното представление сме го кръстили „ 240 Фенове”, защото с Ицо Гърбов, Иглика Трифонова и Пламен Марков, бившия треньор на националния отбор, навършваме 60 години и сборът е 240.