.

Ваня Джаферович: Още не съм преодолял травмата от войната

Кошмарът на войната, запечатан в спомените на едно 9-годишно момче от Босна

Футболист, победител във формата "Сървайвър", съпруг и баща - това са рамките, в които познаваме Ваня Джаферович. Образът, който само той и най-близките му хора познават, е този на уплашено 9-годишно момче, което трябва да напусне дома си в Босна, бягайки от войната. Сега, 25 години по-късно, Ваня се осмели да се разрови в болезнените спомени от миналото, връщайки се в родната си къща. Това дълбоко емоционално пътуване е заснето с камери и предстои да го видим на малкия екран и в киносалона. Премиерата е утре вечер в кино "Одеон", а по bTV ще го гледаме тази събота в предаването на Мартин Карбовски "Карбовски: Втори план".


Калина Паскалева:
Идеята за филма се роди преди две години. Целта е образователна. Това е последната война на Балканите, случила се е преди 25 години и е добре по-младите хора да знаят за нея.

Ваня Джаферович:
Винаги съм искал да се направи такъв филм. Имам кадри от баща ми, които само чакаха да бъдат използвани. Баща ми почина през 2012 г. и исках да направя нещо за него.

Калина Паскалева:
Материалът на баща му е около 100 часа. Това са най-щастливите и най-тъжните кадри.

Ваня Джаферович:
След войната родното ми място Босненски брод стана част от Сърбия и ние се изнесохме. Минавал съм оттам, но не се бях спирал. Сега, 25 години по-късно, го направих.

Животът на бежанците е труден. В училище ми се подиграваха, че съм мюсюлманин, макар че аз съм от смесен брак.

На децата ми тепърва ще им разказвам тези неща.

Калина Паскалева:
Ходихме и в Сребреница, където е било голямото клане. Досега са открити над 8300 тела.

Във филма участва и българин, който се е сражавал на страната на сърбите. Бил е снайперист в Сараево, един от тигрите на Аркан.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg