Владислав Николов от Варна събира пластмасови капачки, за да помогне на деца в нужда

Капачки в подкрепа на живота

Преди три години ви срещнахме с един млад мъж от Варна, който заедно със своите приятели се зае със задачата да събира хартия, за да помогне на две деца със злокачествени заболявания. Мисията им е изпълнена, но те не спират дотук. Решават да събират пластмасови капачки. Целта е да набавят средства за обновяването на животоспасяваща апаратура в две неонатологични отделения. Тази цел също е постигната година по-късно. Вчера Владислав Николов и неговите съмишленици успяха да дарят първия от двата чисто нови японски кувьоза от най-ново поколение в отделението по неонатология в многопрофилна болница „Св. Анна – Варна“. В благородната кауза са се включили 15 000 души, които с общи усилия са събрали 21 тона капачки само за няколко часа. До няколко дни се очаква да бъде дарен още един кувьоз на АГ болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов“, отново във Варна.

Владислав Николов, сдружение „Аз вярвам и помагам“:
Идеята да помагаме просто трябваше да продължи. Ние решихме, че това нещо не трябва да спира... Капачките се срещат най-често. А в същото време концентрацията на пластмаса в една капачка е най-голяма, спрямо нейния обем. Тя е нещо много малко, което можеш да прибереш в своя джоб, а в същото време това се използва толкова често, че ти можеш да събираш много от тях.

Кампанията бързо придобива сериозна популярност сред хората. За две години са закупени мобилна аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс, прецизен неонатален веноскоп, както и мобилен бебешки реанимационен кът с отоплител, които са предоставени на АГ болницата и родилното отделение на „Св. Анна“ във Варна.

Владислав Николов:
Хората застанаха срещу мен и казват: „добре, не е ли жалко в една страна от ЕС, в 21 век, да се купува медицинска апаратура с капачки“. Обръщам се към всички хора „не, не е жалко“. Напротив. Това за мен е ценно. По този начин хората показват, че ние сме обединени.

В началото месечно се събират по около 200 кг пластмасови капачки, а сега количеството е в порядъка на 4 тона. В края на септември е организиран Празник на рециклирането – масово предаване на капачки, което разбива всякакви рекорди. Включват се 15 000 души от цяла Североизточна България. За ден са събрани 21 тона!

Антония Антонова, доброволец и майка:
Аз съм страшно развълнувана емоционално, защото никой не е очаквал такъв голям успех. Хората идват постоянно, носят страшно много капачки, мотивирани са да помагат. Те самите искат да се случват все по-големи неща и го правят.

Огромното количество събрани капачки позволява закупуването на два кувьоза от най-ново поколение, които вече са на разположение на лекарите във Варна.

Проф. д-р Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“, Варна:
Изключителна благодарност! Тези кампании показват, че добротата и хуманността сред българския народ е останала.

Д-р Снежинка Цветкова, началник на неонатологично отделение в СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“, Варна:
Ние сме отделение трето ниво на компетентност. При нас се отглеждат всички рисково новородени деца, нуждаещи се от интензивно лечение, дихателна реанимация, както и децата под 1,5 кг. За всички тези деца добрата апаратура повишава качеството на медицинската услуга. Интензивният кувьоз, който получихме, позволява отглеждането на най-малките недоносени деца. Дава възможност за осигуряване на комфорт за тях, топлинен, необходимата влажност, доброто наблюдение. Въобще оптималните грижи за тези деца.

Владислав Николов:
Статистически очакваме да се съберат около 25 тона, но според мнозина ще съберем много повече от това.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg