.

Къде се намира единственият спасителен център в България за костенурки

Разказва кореспондентът Десислава Генева

Къде се намира единственият спасителен център в България за костенурки? И какво да правим, ако срещнем костенурка на пътя си? Ще ви запознаем с хората, които са посветили живота си на каузата за спасение на костенурките.

Между 100 и 600 костенурки на година постъпват в центъра за костенурки в село Баня, до Иракли. Създаден е преди малко повече от 10 години от Иво, професионален музикант, барабанист и херпетолог по душа.

Иво Иванчев, основател и управител на Центъра за костенурки:
Костенурките са ми голяма любов още от най-ранна детска възраст. Аз съм щастлив човек, защото двете неща, които са ме интересували, са костенурки и барабани. Съумях да се занимавам и с двете и до ден днешен.

За съжаление, ужасно много страдат тези животни от – аз я наричам криворазбрана човешка загриженост. Я, каква малка сладка костенурчица, хайде да я приберем, за да не я вземе някой лош човек. Оттам насетне почват мъките на животното.

Ако костенурката не е пострадала, тогава най-правилното нещо не е да я вземем и да я занесем в апартамента, и да се опитаме да я нахраним с кучешка храна, а просто да я преместим. И то в посоката, в която тя се е запътила.

Взимаме я от природата, слагаме си я в двора и следващите няколко месеца ние може да не я видим, но ако имаме голямо куче, то всеки ден ще я намира и ще си играе с нея. Кучето може да не иска да я убие, но нанася такива жестоки наранявания и такива костенурки ежедневно почти попадат при нас.

Ива Лаловска, Център за костенурки:
Най-фрапиращият случай беше преди около четири години. Две жени от Пловдив, късна вечер е, носят ни една костенурка и казват: тя е много зле напоследък, последните няколко дни не се храни, не си отваря очите и ни носят един труп.

Тя вече беше умряла костенурката. След аутопсията се оказа, че вътре в нея има огромен камък в бъбреците, който показа, че тя изобщо не е приемала вода. В действителност тя е гледана около 18 години в апартамент без вода и без слънчева светлина, което я беше скапало тотално. Тя буквално е умирала години наред, но те бяха така изключително уверени, че тя е живяла щастлив и доволен живот.

Иво Иванчев:
Това е едно много бавно умиращо животно. Ако имате костенурка вкъщи и си казвате да де, ама ние я имаме от пет години, значи от пет години тя умира.

Ива Лаловска:
Маркирахме костенурки с радиопредаватели с цел да ги проследим след тяхното освобождаване в природната среда. На един от мъжките екземпляри загубихме сигнала много бързо, явно се движеше с огромна скорост от стреса. След 45 дни ни се обаждат от Обзор и ни казват: абе, тука намерихме една костенурка с антенка на гърба, решихме, че е извънземно.

В центъра са настанени и костенурки, които са конфискувани или са обект на съдебни дела. Така могат да се видят и екзотични видове като Африканска шпореста костенурка, третата най-голяма сухоземна костенурка в света.

Костенурките са изчезващ вид, въпреки че са от времето на динозаврите. В България се срещат пет вида.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg