.

Асен Йорданов: България е туристическото гето на Европа

Какво се цели с промените в закона за строеж в природен парк Пирин?

Асен Йорданов:

Ще говоря само с факти на базата на разследвания, направени в „Бивол“.

Сценарият Банско се разигра вече на морето. Няма алпийски курорт, който да прилича на Банско. Банско е като мегаполис с тези 10-етажни и по-големи мастодонти. В другите държави се строят дървени, двуетажни хотелчета.

На морето ни вече не идват нормални туристи. Ние сме туристическото гето на Европа. Банскалии не станаха по-богати. Те обедняха от този строителен бум, защото се обезцени семейният им бизнес.

Преди 10 години имахме същия казус с природен парк Странджа. Тогава ВАС, под натиска на олигарсите с интереси в строителството, отмени парк Странджа. Тогава бяха първите протести на „Орлов мост“ и, слава богу, НС отмени решението на ВАС.

С решенията за Пирин се погазват законите. Не става въпрос за втори лифт, а за отмяна на защитени територии.

Никой не знае кой е този, който иска да изсече гората и да застрои Пирин. По документи собственик на „Юлен“ е един беден човек, живеещ в Никозия, Кипър. Ние го открихме и говорихме с него, казва се Георгиос Георгиу. Той е един стреснат човечец, който живее в един сутерен, но се явява най-големият инвеститор в България с капитал от 1,2 милиарда лева, които е теглил като банков кредит. Той държи и концесията на Витоша.

Георгиос Георгиу е собственик в Кремиковци, в КЦМ – Кърджали, а също и на влака-убиец в Хитрино. Фирмите му в България си изпразниха сметките. Те са в същата банка, чийто собственици са свързани с Георгиос Георгиу. Пострадалите от Хитрино не могат да си получат обезщетенията, защото сметките са празни.

Оказа се, че Георгиос е свързан и с „Килърите“. Имат обща мрежа от фирми.

В „Бивол“ доказахме кражба на 30 милиона евро европейски средства за бедните в Румъния, които са източени от фирми, свързани с „Килърите“ и Георгиос. Намерихме човека, който е взел тези 30 милиона по документи. Пазач е на къщи в софийски квартал. Той призна, че са му дали 1000 лева в банката и са регистрирали фирма на негово име. Всички печати и документи на фирмата обаче са в банката. В Румъния има арестувани държавни служители за този случай. ОЛАФ обаче е безсилна в България, те не могат да свършат работата на нашите власти.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg

Коментирай
публикувай
  • nikinaychov

    Браво че все още има истински журналисти!