Димитър Пенев: Винаги съм бил много усмихнат, защото съм дал много на футбола

Като състезател, като треньор, допълни той

Първият гост в "Шоуто на Николаос Цитиридис" е легендарният треньор номер едно на България Димитър Пенев, който посрещна Николаос в музея на ЦСКА на стадион "Българска армия".

"Виждате ме в момента на живо. Излъчвам доброта и мислех навън да бъде добро слънце и хората да се усмихват, но мисля, че се забави времето да се усмихнем. Винаги съм бил много усмихнат, защото съм дал много на футбола - като състезател, като треньор. Винаги имам обожатели, приятели, близки, роднини. На всеки метър, когато се покажа. Хайде, метър е малко, но на 10 метра."

Димитър Пенев
Снимка: Олег Попов

Пенев разказа много интересни истории от дългата си и богата кариера и най-вече от Световното първенство в САЩ 1994 г. - за поведението на футболистите, за приноса на Бекенбауер за самочувствието на отбора преди срещата с Германия, за възможността, която е имало, самият Пенев да бъде сменен като треньор на отбора.

Лайтмотив на разговора бяха кюфтетата, с които нашите футболисти са черпили дори местните.

Стратегът от Мировяне разказа и за първите си срещи със Стоичков и Бербатов.

"Бербатов е история голяма. Живо македонче. На баща му съм бил треньор 1977 г. също в Димитровград, когато играеше дясно крило. Когато го взех от Благоевград, тичаше 1 месец на Панчарево на базата и тогава почна да играе. Бяха младите Пеле-та - Стилиян, Любо Пенев, Емо Костадинов. Той височина над тях. Стреснат между такива батковци. Веднъж го натовариха на една кола от Панчарево и го закараха в Кюстендил, но го върнаха и продължи."

Пенев коментира и възможността Мартин Петров или Стилиян Петров да оглавят Българския футболен съюз.

"Те разбират футбола, но все пак... Обществото как ще ги приеме. И двамата са от ЦСКА и "сините" няма да гласуват. Ние вдигнахме нашия футбол, но сега вече сме надолу. Дърветата орязахме, надолу сме. Как ще се спрем да ги задържим добрите футболисти?"

Разговорът завърши с обиколка на музея през витрината на славата на Димитър Пенев.