Адвокат Мария Петрова: Това, което притеснява хората, не са толкова самите мерки, а колкото фактът, че те не се налагат пропорционално

Заведенията на бунт срещу локдауна

Докато редица държави удължават или затягат мерките си срещу коронавируса, собствениците на заведения у нас организират "Марш на свободата" - национален протест, насрочен за 27 януари.

Какво предизвика недоволството им, каква е равносметката им за изминалата година и какви са загубите им - разговаряме с адвоката по медицинско право Мария Петрова и Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

"Това, което подозирам, че притеснява хората, не са толкова самите мерки, а колкото фактът, че те не се налагат пропорционално. Липсва яснота защо в определени сектори може едно, а в определени – друго, защо едни се отварят, а други се затварят. Според мен целият проблем идва от това, че държавата не успя да вдъхне увереност, че се грижи еднакво за всички ни, отделно не успя да вдъхне увереност, че всички мерки, които налага, са в полза на общественото здраве", смята адвокат д-р Мария Петрова.

"На нас малко ни писна да слушаме, че ние сме най-сивият бизнес. Ние може би сме най-чистият бизнес в държавата, защото при нас обществени поръчки и европрограми няма", каза Евгени Зумпалов.

Вижте във видеото целия разговор.

Последни