.

Антон Станков: Не за пръв път и вероятно, не за последен, изборът на главен прокурор у нас е с предизвестен край

Изборът на нов главен прокурор бе съпроводен от полярни мнения

В началото на 2006 г. за обвинител №1 бе избран проф. Борис Велчев, който тогава беше единствен кандидат. От 25-членния състав на ВВС за него гласуваха 23-ма. 

Преди дни пред ВСС отново застана един-единствен кандидат, който получи 20 гласа одобрение. Между зимата на 2006 г. и есента на 2019 г., обаче, няма нищо общо. 

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор бе съпроводен от полярни мнения  - едни видяха в него ангел, а други - неподходяща фигура. Центърът на София бе блокиран от протест на тези, които не го харесват и нещо като хепънинг на онези, които много го харесват. За капак на всичко, в сградата на ВСС бе получен сигнал за бомба, който по никакъв начин не взриви спокойствието на заседаващите в нея. 

Имаме разделен Висш съдебен съвет на две колегии и възможност кандидатури да се издигат само от прокурорската колегия или от министъра на правосъдието. Това е едната голяма разлика, а другата е в публичното гласуване. Така бившият правосъден министър Антон Станков коментира приликите и разликите в избора на главен прокурор през 2006 г. и през 2019 г.

Според него публичното гласуване създава проблем, защото свободата на вътрешното убеждение на волята е част от съдебната система, от вземането на решението.

„Ако вотът за Иван Гешев беше таен, може би щеше да е по-различен”, предположи Антон Станков.