.

Безопасно ли е онлайн пространството за децата ни?

При Алекс Кръстева са семейният консултант Евелина Лафчийска и Ростислав Петров - преподавател по етично хакерство

Онлайн игра, която кара децата да се самонараняват и даже да отнемат живота си – така в социалните мрежи се коментира "Предизвикателството Момо". Властите във Великобритания и Съединените щати се включиха в осведомителна кампания за безопасността в мрежата, насочена към най-малките. Междувременно, родители и у нас сигнализират, че са попадали на Момо в онлайн пространството.

Ужасяваща фигура на кукла с изпъкнали очи и изкривена усмивка се появява в онлайн платформите за видео споделяне. Предизвиква те да започнеш играта, като ѝ пишеш в WhatsApp. Ако изпратиш съобщението, Момо започва да те приканва да се самонараниш и завършва със заплаха, че ако не се самоубиеш, ще пострадат близките ти.
Всичко започва в испаноезична група във Facebook, в която потребителите са младежи. Предизвикателството е описано като нещо опасно, но и много интересно. Играта вече се разпространи в Европа и Съединените щати. Според вестник "Buenos Aires Times" полицията в Аржентина разследва дали Момо е причина за смъртта на 12-годишно момиче, което е публикувало видеоклипове за себе си, като прави серия от предизвикателства, преди да се самоубие. Няколко телефонни номера са свързани с Момо - повечето започват с националния код на Япония +81.
През последните дни, родители и у нас споделят, че децата им са виждали Момо в мрежата.

Безопасно ли е онлайн пространството за децата ни - при Алекс Кръстева са семейният консултант Евелина Лафчийска и Ростислав Петров - преподавател по етично хакерство.