.

Данъчната ни система: Могат ли да се разберат бизнесът и синдикатите?

Наистина ли данъчната ни система е една от най-несправедливите в Европейския съюз и трябва ли да вземем от богатите, за да дадем на бедните?

Наистина ли данъчната ни система е една от най-несправедливите в Европейския съюз и трябва ли да вземем от богатите, за да дадем на бедните - гости по темата в студиото на "Тази събота" са председателят на КНСБ Пламен Димитров и бизнесменът Красимир Дачев.

"Ако погледнем самата структура на данъчните приходи, ще видим, че 2/3 са от косвени данъци. Обществено ясно на всички е, че косвените данъци, бъдейки с равни ставки – се смятат за по-несправедливи сред по-бедните части на населението, защото го натоварват повече от по-богатите. Всички преки данъци формират останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е точно обратното", каза председателят на КНСБ.

"Следващият данък, който ние смятаме, че трябва да бъде въведен е данъкът върху дигиталните обороти. Всички държави-членки в момента правят тези разчети. Данъкът върху дивидента също е ключов данък, който показва с колко се натоварва бизнесът – трябва да бъде увеличен на 10%".

Според бизнесмена Красимир Дачев, Данък "Дивиент" ще стане не 10, а 15 %, защото веднъж се облага с 10%, а след това с още 5%.

Дачев каза още, че Данък "Богатство" ще бъде сложен за събиране заради липсата на електронно правителство и изостаналата дигитализация на общините. Той допълни, че при увеличаване на данъците, бизнесът ще мигрира от България, а средната класа ще бъде ощетена.