Днес ще бъде пресъздадена Нишката операция от 1944 г. с мащабна историческа възстановка

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции

Днес ще бъде пресъздадена Нишката операция от 1944 г. с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции.

Преди възстановката, която ще започне в 12 ч., ще бъде отслужена заупокойна молитва за българските воини, загинали по време на Втората световна война.

Във възстановката Националният военен университет ще участва с логистична поддържка и с курсантска група, която ще се включи в пресъздаването на бойните действия.

Курсантите ще бъдат с униформи реплики, но снаряжението им ще бъде освен оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те ще участват с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.