"Фотографите": Васил Германов

Как се снима за корица на списание?

В поредицата "Фотографите" екип на „Тази събота“ влезе в студиото на фотографа Васил Германов по време на фотосесия, за да види отвътре как се снима за корица на списание. Вече 22 години Васил е сред най-добрите в бранша.

Подготовката за една фотосесия, започва много преди снимачния ден. Фотографът прави предварително проучване за всеки детайл. Той работи винаги в екип със стилист, гримьор, коафьор и асистент.

Предварително се измисля настроението, темата, нюансите, цветовете, стилистиката и позите. В този процес най-важно е всеки един от екипа да подгоди с отговорност и да спазва точно времето. Понякога фотосесиите са продължават между 18 и 20 часа, а предварителната подготовка на модела е най-малко два часа. Васил обича да казва, че ако снимките вървят бързо, това означава, че са си свършили добре предварителната работа.

„Търся точното усещане. Най-важното нещо е периферното зрение, защото ти гледаш през едно малко визьорче и трябва да умееш да наблюдаваш какво се случва около теб. Трябва да си много бърз, сетивата ти са на друго ниво, когато започнеш да снимаш. Това е постоянно слушане“, разказва Васил Германов.

Първата корица

„2000 г. – големият бум на списанията в България. Хората живееха в тези модни издания. Има много модели, на които прощъпулника им е минал през моята фотография и са започнали“, споделя още той.