.

Херман Кох: Не мога да кажа, че харесвам книгите, които пиша, но ми харесва това, което се получава накрая

Холандският писател разказва защо избира да пише за морала и упадъка на обществото и харесва ли филмите, направени по неговите книги

Холандският писател Херман Кох е постигнал световно признание с романа си „Вечерята”. Романът е преведен на 55 езика, а само в Европа има продадени над 1 милион екземпляра. Оказва се вдъхновение за трима режисьори. Първата екранизация на книгата е през 2013 г. През 2014 г. се появява вторият филм към книгата, а миналата година на голям екран излиза третата адаптация на „Вечерята” – холивудска продукция с участието на Ричард Гиър, Клои Севини, Лаура Лини и Ребека Хол.

Сюжетът се развива в снобарски ресторант с изтънчена биокухня, както е модерно напоследък, в който по време на „вечерята” родители трябва да решат съдбата на синовете си. Момчетата – къде на шега, къде нарочно, се закачали с бездомна жена, спяща пред банкомат. Но закачката се превърнала в убийство. Те заснемат това деяние с телефона си и когато видеото на умиращата жена попада в интернет, нещата излизат извън контрол.  

Последни