Как чужденци възродиха българско село?

Ще стане ли Полковник Серафимово първото селце с нулев отпадък?

Село Полковник Серафимово има под сто постоянни жители. Сред тях и няколко чуждестранни семейства от Великобритания, Украйна, Италия и Нидерландия. Те вярват, че промяната в тяхното село ще дойде не ако я чакат, а ако я започнат сами.

"Причината да дойда в България е поканата на мои приятели - българи, с които се запознах във Великобритания. Приех я, дойдох, влюбих се. Някак си се озовах в това село и реших да си купя къща тук. Първото ми впечатление беше усещането за завръщане назад във времето - помня една малка уличка, по която се движеше магаренце, а наоколо - само няколко баби. Най-трудният урок, откакто живея тук се оказва точно това, заради което дойдох - живот сред природата. На повечето местни им харесва, че има чужденци тук. Преди дори го наричаха мъртвото село, защото нищо не се случваше. Мисля си, че хората тук са били потиснати още от миналото. Винаги им е било казвано какво и как, не са използвали ума си, за да превърнат мечтите си реалност. Но си мисля и друго - младите българи днес са много креативни", разказва Кенди Сасс, която е първата чужденка, която се преселва в селото.

Кенди се грижи за бездомните кучета наоколо и им търси дом в чужбина. Синовете ѝ също вече живеят в Полковник Серафимово. Заедно с тях от 10 години организират музикален фестивал в планината, който събира хиляди хора от цял свят.

Във видео репортажа са използвани кадри от Cosmic Giggle.