.

Посетители от цял свят ежедневно идват да разгледат световноизвестните стенописи в Боянската църква

Само за миналата година посетителите са почти 80 000

В подножието на Витоша се издига един от символите на българската култура – храмът "Св. Св. Никола и Пантелеймон", по-известен като Боянската църква.

Тази година се навършват 760 г. от нейното обновяване и 40 години от включването й в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Първото, което виждаме от Боянската църква, е нейната фасада, по която си личат епохите, в които е била строена. С просто око може да се долови, че тя е била строена на три етапа. Пред нас е най-старата, оригиналната църква, която датира от края на ХХ, началото на ХХI век. До нея е средната част, която е вдигната от севастократор Калоян през 1268-1269 г. Третата част е построена много по-късно, през средата на XIX век. Тя е вдигната със средствата на боянчани тогава", разказва д-р Калин Йорданов, завеждащ филиал "Боянска църква".

Посетителите на Боянската църква се увеличават с всяка изминала година. Посетители от цял свят ежедневно идват да разгледат световноизвестните стенописи. Само за миналата година посетителите са почти 80 000.

Последни