Проф. Дроздстой Стоянов: Всяко нещо, което е репетитивно и рецидивно, представлява травма

Колкото по-продължителна е тази травма, толкова е по-тежко, допълни той

Месеци наред живеем в страх за здравето си и бъдещето си. Живеем в несигурност кога е краят на този страшен филм. Обзети сме от паника, която предаваме и на децата си.

Как ще изглежда светът, в който ще живеем, след края на пандемията? Гост по темата в предаването "Тази събота и неделя" е психиатърът проф. Дроздстой Стоянов.

"Живеем в свят, който е объркан, намира се на кръстопът. Това не е медицинска диагноза, това е по-скоро психологическо състояние", коментира той.

"Всяко нещо, което първо е репетитивно и рецидивно и второ е недовършено за хората, представлява травма. Колкото по-продължителна е тази травма, толкова е по-тежко. Ако излизането от тази криза не се случи под действието на ваксината, посттравматичното стресово разстройство ще се превърне на групово ниво в един много сериозен фактор, който ще изкриви цялостното ни функциониране по непредсказуем начин. И обратното, ако се намерят рационални и обосновани политики за овладяване на кризата и връщане към предишното нормално, нашите шансове за преосмисляне на ценности, за откриване на нови хоризонти и нови приоритети и затова да станем по-добри, се увеличават", каза проф. Дроздстой Стоянов.

Последни