Проверка на язовирите: Как са похарчени 600 млн. лв. за ремонта на водните съоръжения

Поисках да видя десетте язовира, които вече са направени, и най-приоритетният от тях е до Ловеч в средата на поле без никакво населено място, каза министър Кирил Петков

Гост в студиото на "Тази събота и неделя" е министърът на икономиката Кирил Петков.

"Нещо, за което аз си мечтая в следващите 5-10 години, е измеримите неща, с които можем да станем по-богати, да ги постигнем. Оказва се, че ако само свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с около 50%. Ако започнем да работим като топ десетте процента от нашите компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои. Мисля, че имаме много близки, постижими цели, които ще имат огромна разлика в стандарта ни на живот - само ако се фокусираме върху иновация и експорт и намалим корупцията", коментира той.

По отношение на проверката на язовирите и как са похарчени 600 млн. лева за ремонта на водните съоръжения, министър Кирил Петков каза: "Държавната консолидационна компания (ДКК) получава 500 млн. лева от държавния бюджет, но и взима от Българската банка за развитие (ББР) 130 млн. лева, за да налее 630 млн. лева в ремонта на язовири. Тези язовири се водят висококритични, с опасност за населението, от голям приоритет на държавата. Аз поисках да видя десетте язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетният от тях е до Ловеч, на 30 км, в средата на поле без никакво населено място. Той нямаше и вода."

Вижте повече във видеото.