.

Роден Край: Старо Стефаново - сцена на 14 български филма

Защо селото е символ за българското кино?

Поредица "Роден край" ни отвеждаме в малко познатия архитектурен резерват - село Старо Стефаново, сгушен между Ловеч и Троян. Защо селото е символ за българското кино, ще разберем от Радиана Божикова и оператора Иво Иванов.

Пътувайки по пътя за Ловеч, човек не може да не извади телефона или фотоапарата си и да поснима живописните пейзажи, които Стара Планина разкрива в тази си част.

Нашият екип, обаче се отправя към още по-вълнуващи картини, съхранили духа на Възрожденска България. Някои от тях ще Ви се сторят познати, защото са приютили сюжетите на над 14 български филма.

"Селото ни е преживяло Първото и Второто българско царство, освобождението от турско робство, социалистическо развитие и сега така наречените демократични промени", разказва Иван Джуров.

"Точно преди 420 г. селото е било изгорено, бастисано от Синан Паша след второто търновско въстание, точно на Великден, населението се спасява в горите и след време се връща и възстановяват домовете си с името Вратца до 49 г. От къде идва името", продължава разказа си Иван Джуров.

Вижте най-интересното от изминалия сезон на "Тази събота и неделя".