Ще има ли оставки след допинг скандала в плуването?

И как се стигна до него?

През седмицата, след разследване на bTV, стана ясно, че трима национали в плуването са дали положителни допинг проби за веществото. Все още не е ясно как Здравко Баблачев, Светлозар Николов и Благой Панайотов са приели станозолол.

Първоначално от федерацията заявиха, че 18-годишните момчета са действали на своя глава. Те отрекоха и разказаха как се приемат таблетките по време на подготовка - разпределени от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки по над 30 хапчета.

Добри спортни постижения са възможни без допинг и без архаичния станозолол. В това е убеден Белчо Христов - дипломиран биолог и един от най-добрите диетолози и фитнес треньори у нас. 

"Скандалът е една неприятна последица, която ще остави една неприятна психо-биологични емоции в атлетите и родителите на тези деца. Искам да успокоя родителите, че могат да вярват, че техните деца без допинг може да постигнат големи спортни постижения. Науката го е доказала! През последните 15 години правя точно това с индивидуални атлети, които ме търсят. С тях постигам забележителни резултати, включително с плувците, на които менторствам. Желанието ми е атлетите да обръщат повече внимание на храненето си, да разберат значението на думата „гликоген“ и да вярват в своите собствени възможности", убеден е Христов.

 

Последни