.

Силно земетресение разтърси Турция

Силата му е била 6,9 по скалата на Рихтер

Силно земетресение разтърси снощи Турция. Силата му е била 6,9 по скалата на Рихтер. Засега се съобщава за 19 жертви, но броят им може да се увеличи.

Епицентърът на труса е бил край град Сивридже, на 80 километра от Диарбекир и на 20 от Елазъг. Усетен е цялата страна, включително и в съседните Сирия, Ливан и дори Израел. В района на епицентъра има разрушения и затрупани под отломките хора. Ранените са стотици. В помощ на пострадалите са мобилизирани лекари и спасителни екипи от съседните провинции. Властите се опасяват, че в селските райони с нестабилно строителството пораженията може да са много тежки. Според българското Министерство на външните работи, няма данни за пострадали наши сънародници.

Феновете на Ботев Пловдив готвят протест пред посолството на Гърция в София. Те настояват за справедлив процес по повод смъртта на 28-годишния Тоско Бозаджийски. До трагичния случай се стигна, след като деветима пловдивчани бяха нападнати от ултраси на гръцкия ПАОК в Солун. От своя страна България заяви, че ще прави паралелно разследване на смъртта на младежа. 

Хотелиери и ресторантьори днес ще работят с жълти жилетки в знак на протест и с настояване правителството и парламента да приемат законодателни промени, които да помогнат в борбата със сивия сектор в бранша.

Нов протест за водата на Перник. Този път в София пред Министерски съвет. Протестът е под мотото "Искаме вода" и започва в 11,30 часа. От инициативния комитет "Спаси Перник" настояват за оставките на регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков, на ресорния заместник-министър от екоминистерството, както и на служители в Басейнова дирекция в Благоевград. Перничани искат още справедливи присъди за виновните за кризата лица. Протестът е насрочен символично на 25 януари - денят, в който трябваше да започне 29-ия Международен маскараден фестивал "Сурва" и който бе отложен заради водната криза.