Тервел Пулев: Няма бивш олимпийски медалист. Това остава за цял живот

Този път в Токио по трибуните няма да има публика, а според Тервел дали това ще повлияе на спортистите, зависи от индивидуалната психика на всеки

Да спечелиш медал от олимпийски игри е цяла наука, а доброто представяне на най-важния спортен форум на планетата е истинска война. Това е мнението на носителя на бронзово отличие в бокса от Лондон 2012 г. - Тервел Пулев.

"Реално е доста трудно. Това си е един вид война. Зад тези усилия стоят големи екипи, олимпийски комитети, много финансиране, много различни неща. В крайна сметка те оказват влияние на спортната форма. На спортистите не им е никак лесно да оправдават очакванията, да носят такава отговорност. Около 11 000 човека отиват на олимпийски игри, около 300 се връщат с медали. Това е едно невероятно събитие и безспорно най-големият спортен форум на планетата. Смесицата от това да срещаш велики легенди, спортисти, които си виждал само по телевизията, и самият ти да си участник в това голямо спортно събитие, е нещо невероятно. Веднъж се докосваш до него, имаш шанс да станеш звезда, да блеснеш. В същото време усещаш и напрежение. Не е само еуфория, празник и карнавал на всички спортове", разказа той.

"Бивш олимпийски медалист няма. Това си остава за цял живот. Цялата тази трудност има огромно значение. Спортът е наука. Много фактори влияят", каза още боксьорът, който днес се изявява на професионалния ринг.

За Пулев участието в Лондон остава незабравимо не само заради мястото му на почетната стълбичка, а и заради цялостната емоция. На церемонията по откриването той се е срещнал с редица световни спортни знаменитости, а благодарение на бившия капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов, се запознава в Кобе Брайънт.