.

Владимир Тодоров за пътните инциденти с пешеходци: Основна причина е лошата инфраструктура

Защо пешеходците са с риск за живота?

Гост в студиото на "Тази събота" е Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи. Статистиката е разтърсваща - миналата година са загинали 123 пешеходци, а ранените са били 1781. Тази година само до месец октомври загиналите пешеходци са 111, а ранените са 1327. Според тези цифри 60% от загиналите в пътни инциденти са пешеходци.

"Причините за това са комплексни, но те започват с лошата инфраструктура. Пешеходните пътеки са изтрити, няма достатъчно надигнати пешеходни пътеки, няма достатъчно осветени пешеходни пътеки, няма физически прегради за пешеходците да не пресичат. Където има трамвайни спирки, няма острови, автомобилите не спират. Използва се некачествена маркировка и боя, която се изтрива бързо, подлезите също са в лошо състояние.

Това е едната страна на медала. Другата страна е, че има пешеходци, възрастни хора, тийнейджъри, които не спазват правилата за движение. Отидохме в друга крайност, където хората смятат, че пешеходната пътека е място, което е абсолютно защитено. На пешеходната пътека пешеходецът няма абсолютно право - той трябва да пропусне трамвая, да пропусне автомобил със специален режим, да не излиза рязко и т.н."

Около 1/3 от пострадалите пешеходци са виновни за инцидентите.

Вижте целия разговор във видеото.