.

125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото” на Иван Вазов

Специална изложба в библиотеката на Софийския университет разказва любопитни факти за създаването на романа и пътя му до наши дни

Пътят на първия български роман започва през 1887 г. в Одеса, където Вазов нахвърля първите щрихи, докато е в изгнание. Желанието му е да създаде роман, подобен на „Клетниците” на Виктор Юго – автор, който той много уважава. 

Първото издание на романа се появява на страниците на сборника „Наука и книжнина”, който е министерският сборник по това време. Издава го Министерството на просвещението по това време.

Но след това Вазов продължава да работи, докато се стигне до подписването на договора с издателя Чипев и появата на първото самостоятелно издание на първия български роман. В договора, подписан на 11 април 1894 г., се уточнява, че бъдещето издание ще бъде отпечатано на луксозна хартия, с 25 илюстрации в 3000 екземпляра тираж.

За да завърши романа на Иван Вазов му помага брат му – известният журналист Борис Вазов.

Романът става културен феномен, но още преди появата на първото му самостоятелно издание на български език „Под игото” се появява на английски.

По-късно романът е преведен на още над 60 езика, а сред най-любопитните чужди издания са преводите на урди, японски и китайски.

Последни