Даниел Пенев: Хората, които могат да променят България, са градивно мислещите

И тези, които поемат инициативата и отговорност за своите действия, допълни той

"В България нищо не става", "Сам нищо няма да промениш", "Спасявай се час по-скоро" - сигурно голяма част от вас са чували тези думи от свои познати и приятели. И вероятно немалка част от вас вярват в тях.

Даниел Пенев и Розалина Лъскова обаче правят всичко възможно да оборят това. Правят го не само с делата си, но и с една книга, озаглавена "Хората, които променят България".

Той е на 26 години, от Кюстендил. Завършва бакалавърска степен Американския университет в Благоевград, магистратурата му е в Будапеща. През 2017 г. се връща у нас. Занимава се с журналистика, маркетинг и превод на книги.

Идеята за книгата му хрумва, когато превежда книга, свързана със социални иновации във Финландия. След това се задълбочава в ситуацията в България и вижда, че все повече българи се връщат. Подбира 30 истории, защото през ноември се навършват 30 г. от началото на прехода в България.

Розалина Лъскова завършва един от най-престижните университети в Берлин, но решава да се върне у нас. Занимава се с дигитализация на образованието.