Игнат Арсенов: Туристите трябва да знаят, че те имат права, така че винаги могат да получат защита

Димитър Попов обясни, че туристите по нашето Черноморие на първо място се оплакват от храната

Пътуващите българи в чужбина са се увеличили с 5% през последната година - това си личи и по опашките на граничните пунктове всеки уикенд. Голяма част от хората предпочитат да организират почивката си с помощта на туристическа агенция.

Знаем ли обаче правата си? Явно не, след като Европейската комисия започна мащабна международна кампания под наслов "Имаш право".

"Когато имаме пакетна почивка и пътуваме, ние можем да предявим претенции както на място в хотела, така и при туроператора. Златното правило за туристите е, че трябва незабавно да информират представителя на туроператора и рецепцията на хотела. Това означа, че трябва да се изпълнят условията на договора", обясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите в предаването "Тази неделя".

"Проблемът е, че ако туристите са били на ол-инклузив в Турция например, очакват същото качество на храната и тук. А при такъв слаб сезон, когато и хотелът не е пълен, да се поддържа качество и съответно ниска цена, е невъзможно", каза Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори.