.

Лечението на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани водачи

Няма закон, който да регламентира продължително лечение, коментира бившият здравен министър и настоящ управител на здравен фонд д-р Мими Виткова

Вчера с управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев коментирахме предложението на ръководената от него институция да може да се връщат парите, платени за лечението на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори. Доказано виновните да плащат за лечението на жертвите си.

"Продължавам борбата. Предстои ми още една операция септември месец. Лечението дотук е над 10 000 лева", сподели Николай Шишков, пострадал при катастрофа на АМ "Хемус".

"Трябва много внимателно да разгледаме причината, поради която е настъпила тази катастрофа, защото има и случаи, в които този, който е след употреба на алкохол, не е причинил катастрофата", отбеляза Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Бившият здравен министър и настоящ управител на здравен фонд д-р Мими Виткова заяви, че напълно подкрепя предложените промени в закона. Тя постави въпроса за това дали НЗОК досега не е искала или не е могла да поиска законови промени, тъй като текстовете съществуват от много години.