.

Малолетните и законът: да бъдат ли съдени като възрастни?

Адвокат Марин Марковски и доц. Светла Маргаритова са гости по темата

Висшият адвокатски съвет започна работа по изготвянето на становище по бъдещия законопроект, който предвижда непълнолетните да бъдат съдени като възрастни. Поводът за тези законодателни промени бе жестокото убийство в Галиче на младата Андреа от непълнолетния Аксел. Няколко дни след престъплението бащата на момичето Асен Руменов бе наш гост и се обърна с апел към премиера Борисов.

Припомнете си гостуването му тук:

Бащата на убитата Андреа: Андреа за всички беше ангелчеВ ефира на bTV Асен Руменов отново призова за промяна на закона във връзка с това какво трябва да бъде наказанието за непълнолетни, извършили такова тежко деяние

Темата обсъждаме с адвокат Марин Марковски и с доц. Светла Маргаритова.

"Задължително трябва да се увеличат наказанията, но това трябва да стане разумно и балансирано. Със знание и познаване на нещата. Не бива да се забравя, че  непълнолетните са незрели физически и психически. Да, трябва да се увеличи наказанието, но по един много балансиран и мъдър начин", казва адвокат Марин Марковски.

Доц. Светла Маргаритова, председател на Българската асоциация по криминология, не се съгласи с тезата на Марин Марковски. Според нея наказанията за непълнолетни трябва да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят именно това.

Последни