Мила Георгиева и Максим Ешкенази в общ проект - "Кино и класика"

Любими филмови хитове

Мила Георгиева и Максим Ешкенази гостуват на "Европейски музикален фестивал" в София и Пловдив с атрактивния мултимедиен концерт "Кино и класика". Днес те са гости в предаването "Тази събота и неделя".

Цигуларката Мила Георгиева е родена на 21 февруари 1976 година в София в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка едва 4-годишна и е наречена дете-чудо. Още като дете печели награди от редица международни конкурси.
Учи в "Джулиърд скул" (Ню Йорк) и в "Гилдхол скул" (Лондон). Свири с най-големите диригенти на световната сцена, а  от 2002 година е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт - най-младият в историята му. Със съпруга си Александър Найденов живеят в Лондон. Имат двама сина и една дъщеря.

Диригентът Максим Ешкенази е роден през 1975 година в София. Завършва Музикалната академия, а след това университета в Южна Калифорния. Завършва го с магистърска степен и като диригент, и като цигулар. Той е музикален директор и диригент на камерния оркестър, както и диригент на симфоничния оркестър в Училището за сценични изкуства "Колбърн". Също така той е асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията "Колбърн". Ешкенази заема поста музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony.

Максим Ешкенази разделя времето си между ангажименти като гост-диригент в САЩ,  България и други страни. Той е един от най-популярните съвременни класически диригенти, но е запален и по рок музиката и футбола. Има и диплома за пилот.