.

Петър Папакочев - фотографът на културния елит през 50-те и 60-те години

"Паметта на светлината" е книгата, която представя 300 черно-бели студийни фотографии на видни общественици и представители на българската култура и спорт от Петър Папакочев

Името на Петър Папакочев е символ на професионалната майсторска фотография. В ателието му влизат най-популярните български и дори чуждестранни имена от шоубизнеса. Папакочев е запазената марка на ателиерната фотография в България. Наричан е още фотографът на културния елит през 50-те и 60-те години.

„Баща ми още приживе беше сравняван с Юсуф Карш от Канада, при който са се редели на опашка и с дълго записване са попадали в неговото студио, за да бъдат заснети, но неговите, както и на баща ми портретите останаха във времето така иконични документи на епохата след Втората световна война”, разказва журналистът Георги Папакочев.

Детството на Георги Папакочев и сестра му преминава в ателието на баща им, където те имат възможност да се докоснат до блясъка на звездите по онова време зад кадър. Сред тях са Георги Калоянчев, Гунди, Емил Димитров, Георги Калоянчев, Искра Радева, Татяна Лолова, Райна Кабаиванска, Чудомир, Борис Машалов, Лили Иванова и още много други.

Според Георги Папакочев, най-голямата световна звезда, която е заснел баща му е Силви Вартан.

Последни