По пътя към победите с младите спортисти на България

Историите на трима от най-успешните ни спортисти - бореца Едмонд Назарян, волейболиста Александър Николов и състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева

В години, когато българският спорт бележи сериозен спад, надеждите за спечелването на медали от големи първенства се уповават на светлото бъдеще на младите таланти. Три от най-големите надежди за прославяне на страната ни са борецът Едмонд Назарян, волейболистът Александър Николов и състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева. 

Кръвта вода не става. Доказателство за това е Едмонд Назарян, син на двукратния олимпийски шампион Армен. 18-годишният борец върши смело по стъпките на именития си баща. Стъпването му в мъжката борба напомни за златните години на този спорт в България. При дебюта си на европейско първенство Едмонд се качва на най-високото стъпало и донася на България европейската титла. По пътя си към триумфа Назарян младши разбива с лекота последните двама шампиони на Стария континент. 

С шампионско ДНК е и друг от големите таланти на българския волейбол - Александър Николов. Син на едно от най-знаковите имена в този спорт за последните две десетилетия Владимир Николов Алекс вече има зад себе си медал от голямо първенство. През 2019 година като част от юношеския национален отбор на България до 17 години, който е считан за новото златно поколение на родния волейбол, той остава на крачка от мечтаната европейска титла и печели сребърен медал. Година по-късно националите отново показват, че са сред най-добрите в Европа, завършвайки на четвърта позиция. Добрите изяви на Александър Николов не остават незабелязани и той е повикан от националния селекционер Силвано Пранди да бъде част и от мъжкия състав.

Приятна изненада за българския спорт в навечерието на празниците поднесе спортната гимнастичка Валентина Георгиева. 14-годишната състезателка спечели сребърно отличие във финала на прескок на европейския шампионат. За второто си място Валентина донесе на България първи медал за родната спортна гимнастика от европейски първенства за девойки. Успехът има и още по-голяма тежест след като това е първи финал от подобен форум за родна представителка от 26 години. Потенциалът на Валентина Георгиева загатва, че най-доброто те първа предстой.